Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A németek többsége továbbra is otthonról szeretne dolgozni


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A koronavírus miatt távmunkára kényszerülő németek több mint kétharmada a járványveszélyt követően sem szeretne visszatérni az irodába egy friss felmérés szerint.

A YouGov közvélemény-kutatása keretében megkérdezettek mintegy 71 százaléka mondta azt, hogy a jövőben is szeretnék fenntartani a home office-t. A világjárvány elején, tavaly májusban ez a szám még csak 58 százalék volt.

Az E.ON energetikai vállalat megbízásából készített felmérés szerint a válaszadók 26 százaléka a munkaidő teljes egészében otthonról dolgozna, míg 45 százalék a vegyes megoldást választaná, és egyes napokon bemenne az irodába.

A legtöbb ember számára a bejárással töltött idő jobb kihasználása a legfőbb érv a távmunka mellett, nagyjából hetven százalék válaszolt így. Sokan említették még a rugalmasabb munkaórákat (57 százalék), a közlekedés költségének megspórolását (52 százalék) és környezeti lábnyomuk mérséklését (43 százalék).

Ugyancsak hétfőn Nagy-Britanniában is közzétettek egy hasonló felmérést. Az Adecco Group hasonló eredményekre jutott; e szerint a brit munkavállalók fele boldogabbnak mondta magát az utóbbi év munkaügyi változásainak eredményeképpen, ugyanakkor nagyjából a harmaduk úgy vélekedett, hogy romlott a lelkiállapota.

„Nyilvánvaló, hogy azok, akiknek a munkájuk elvégzéséhez nem szükséges fizikailag jelen lenni, soha nem fognak ugyanúgy visszatérni az irodába, a munka jövője a rugalmasság” – közölte a cég vezetője, Alain Dehaze.

Az Adecco által megkérdezett irodai dolgozók kicsivel több mint felét komoly szorongás töltötte el amiatt, hogy vissza kell térnie az irodába. Csaknem kétharmaduk úgynevezett hibrid munkavégzésre szeretne átállni, amelynek keretében munkaidejük több mint felében otthonról dolgoznának.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG