Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nézeteltérések csökkentésére törekszik a NATO az ukrán csatlakozás ügyében


Zelenszkij ukrán elnök videócsatlakozáson keresztül beszél a NATO tavalyi parlamenti közgyűlésének résztvevői előtt Kijevből 2022. november 21-én
Zelenszkij ukrán elnök videócsatlakozáson keresztül beszél a NATO tavalyi parlamenti közgyűlésének résztvevői előtt Kijevből 2022. november 21-én

A NATO-külügyminiszterek e heti oslói találkozójukon igyekeznek mérsékelni a megosztottságot Ukrajna csatlakozási kérelme körül. A szövetségesek közül nem mindenki ért egyet azzal, hogy már a júliusi csúcstalálkozón kapja meg Kijev a csatlakozási ütemtervet.

A NATO nem tett eleget Ukrajna gyorsított csatlakozási kérelmének, a nyugati kormányok, így az Egyesült Államok vagy Németország ugyanis óvakodik az olyan lépésektől, amelyek közelebb vihetik a szövetséget egy tényleges háborúhoz Oroszországgal.

Mindazonáltal Kijev és néhány legközelebbi kelet-európai szövetségese azt szorgalmazza, hogy július 11–12-i vilniusi csúcstalálkozóján a NATO legalább tegyen olyan konkrét lépéseket, amelyek közelebb juttathatják Ukrajnát a tagsághoz.

„Nagyon szomorú lenne, ha bárki bármilyen módon Oroszország győzelmeként értelmezné a vilniusi csúcstalálkozót, annak megakadályozásaként, hogy Ukrajna egy nap csatlakozik a NATO-hoz” – mondta pénteken Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt héten egyértelművé tette, hogy Ukrajna nem csatlakozhat addig a szövetséghez, amíg tart a háború.

„Nincs napirenden az, hogy a háború közepén taggá váljon – mondta. – A kérdés az, hogy mi lesz, amikor véget ér a háború.”

Ukrajna majdani csatlakozásáról a NATO 2008-as bukaresti csúcstalálkozóján született egyezség.

Ehhez kapcsolódóan: Miért nem indult meg még mindig a tavaszi ukrán offenzíva?

A vezetők azonban azóta nem tettek olyan lépéseket, mint például az ukrán tagság akciótervének kidolgozása, ami meghatározná a közeledés ütemtervét.

Szerdai és csütörtöki oslói találkozójukon a külügyminiszterek várhatóan a lehetséges új NATO-főtitkár személyéről is szót ejtenek, Stoltenberg ugyanis szeptemberben távozik a posztról.

Mindeközben Tayyip Erdoğan elnök törökországi választási győzelme új lendületet adott azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek megpróbálják kilendíteni a holtpontról Svédország NATO-tagságának ratifikálását. Ezt Törökország és Magyarország tiltakozása akasztotta meg.

Svédország szerint azonban nem valószínű, hogy előrelépés történik Oslóban, mert Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter nem lesz ott, jóllehet a tárgyalások közte és svéd kollégája, Tobias Billström között hamarosan elkezdődnek.

„Hová mennék a kecskémmel?” – Akik a végsőkig kitartanak egy elpusztított ukrán faluban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:32 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG