Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Nike teljesen hátat fordít Oroszországnak


Járókelő a Nike egyik szentpétervári üzlete előtt 2022. május 25-én
Járókelő a Nike egyik szentpétervári üzlete előtt 2022. május 25-én

Az amerikai Nike sportruházatgyártó teljesen kivonul Oroszországból három hónappal azután, hogy felfüggesztette ottani tevékenységét – áll a cég csütörtöki, e-mailben küldött közleményében.

A Nike március 3-án közölte, hogy Moszkva ukrajnai lépéseire válaszul ideiglenesen felfüggeszti a tulajdonában lévő és általa üzemeltetett oroszországi üzletek működését, és hozzátette, hogy azokat a boltokat, amelyek nyitva maradtak, független partnerek üzemeltetik.

Csütörtökön pedig csatlakozott más nagy nyugati márkákhoz, például a McDonald's-hoz és a Google-hez, és megerősítette, hogy teljesen elhagyja az országot.

Barátságtalan törvények jöhetnek

Az ukrajnai háború miatt Oroszországból távozni kívánó külföldi cégeknek a következő hetekben olyan új törvények elfogadásával kell szembenézniük, amelyek lehetővé teszik Moszkvának vagyontárgyak lefoglalását és büntetőjogi szankciók kiszabását. Ez arra ösztönzött néhány vállalkozást, hogy felgyorsítsa távozását.

„A NIKE úgy döntött, hogy elhagyja az orosz piacteret. Prioritásunk az, hogy teljes mértékben támogassuk alkalmazottjainkat, miközben felelősségteljesen csökkentjük tevékenységünket a következő hónapokban” – áll a cég e-mailben küldött közleményében.

A Nike számára – miután együttes bevétele kevesebb mint egy százaléka származott Ukrajnából és Oroszországból – a lépés inkább jelképes, nem befolyásolja érdemben az eredményeit.

Nem az első közéleti szerepvállalása

A vállalat már korábban is állást foglalt társadalmi és politikai kérdésekben, kezdve az amerikai futballhátvéd, Colin Kaepernick támogatásától, aki a rasszizmus elleni tiltakozásként letérdelt a nemzeti himnusz alatt, egészen a brazil futballsztár, Neymar tavalyi elküldéséig, amiért megtagadta az együttműködést a szexuális zaklatási vádak vizsgálata során.

Az orosz sajtó májusban számolt be arról, hogy a Nike nem újította meg a megállapodást legnagyobb oroszországi franchise-partnerével, az Inventive Retail Grouppal (IRG), amely 37 Nike-márkaboltot üzemeltet Oroszországban Up And Run leányvállalatán keresztül.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG