Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nőket jobban sújtja a világjárvány


Nők tüntetnek Minszkben Kacjarina Bariszjevics újságírónő börtönbüntetése ellen, 2021. március 2-án.
Nők tüntetnek Minszkben Kacjarina Bariszjevics újságírónő börtönbüntetése ellen, 2021. március 2-án.

A világjárvány alatt gyakoribbá vált a nők elleni családon belüli erőszak – állapítja meg az Európai Unió rendes éves jelentése a nemek közti egyenlőségről. De a nehezen kivívott női jogokat is alaposan megingatta a koronavírus.

"A koronavírus-járvány aránytalanul nagyobb hatást gyakorolt a nők életére" – állítja a jelentés. "Máris bőven van bizonyíték arra, hogy az elmúlt évek nehezen kivívott eredményei »visszaszorultak«... a női jogok terén nehéz elérni, de könnyű elveszíteni a fejlődést."

A nőket érintő egészségügyi kockázatok megnőttek, ahogy a leterheltségük, valamint munka és a magánélet közötti egyensúlyukat érő kihívások is – állapítja meg a jelentés.

A nőkre több gondozási teendő is hárul a lezárások idején. Ez a nők biztonságára is rossz hatással van, nőtt a családon belüli erőszak Franciaországban, Litvániában, Írországban és Spanyolországban az első lezárási hullám idején, 2020 tavaszán.

Azok a szektorok szenvedtek jobban, ahol főként nők dolgoztak

A nők a férfiaknál több olyan állást töltöttek be, ahol elengedhetetlen a személyes kontaktus, és ezért őket érintették a legrosszabbul a koronavírus visszaszorítására bevezetett szigorítások.

A nők inkább foglalkoztatják az alacsonyabban fizetett szektorokban és az olyan területeken, mint például a vendéglátás, a kiskereskedelem vagy a személyi szolgáltatások. Ez különösen sebezhetővé tette őket a COVID-19 okozta válsággal sújtott munkaerőpiacon.

A hatás évtizedekig tarthat

A nők foglalkoztatottsága valamivel jobban visszaesett az Európai Unióban, mint a férfiaké a világjárvány korai szakaszában. A nők azóta is nehezebben találnak új munkát.

"Ezzel szemben azoknál a szolgáltató szektoroknál, melyek természetüknél fogva nem szenvedtek el nagy kárt és ahol elsősorban férfiakat alkalmaznak, mint az információ és a kommunikáció, a pénzügy és a biztosítás, nőtt a foglalkoztatottsági ráta" – írják a jelentéskészítők.

Akik egyben arra is figyelmeztetnek, hogy ezek a trendek a nők alacsonyabb nyugdíjához, a nemek közti nyugdíjszakadék szélesítéséhez és más egyenlőtlenségekhez vezethetnek "a következő évtizedekben."

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG