Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nukleáris vita késlelteti az ambiciózusabb EU-s klímacélok elfogadását


Az EU-tagállamok csúcstalálkozója Brüsszelben 2023. március 23-án
Az EU-tagállamok csúcstalálkozója Brüsszelben 2023. március 23-án

Megosztottak az európai uniós országok abban a kérdésben, hogy az atomenergia felhasználásával előállított üzemanyagok beleszámítsanak-e megújuló forrásokra vonatkozó új célkitűzésekbe, a vita nyomán pedig késedelmet szenvedhet a klímaváltozás mérséklését célzó intézkedések elfogadása.

A két EU-s társjogalkotó intézmény – az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő Tanács – képviselői szerdán tartják végsőnek szánt egyeztetésüket a 2030-as károsanyag-kibocsátási célokról.

A tárgyalások ugyanakkor megfeneklettek, miután nincs egyetértést azt illetően, hogy az atomenergia felhasználásával előállított üzemanyagok is megújulónak számítsanak-e.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU élre törne a tiszta technológiák terén

Franciaország azért lobbizik, hogy a nukleáris energia felhasználásával előállított „alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén” ne részesüljön hátrányos megkülönböztetésben a megújulóenergia-termelés során előállított hidrogénnel szemben.

Ebben Csehország, Lengyelország, Magyarország és Románia is támogatja Párizst.

Ezzel szemben egyebek mellett Dánia, Németország, Portugália és Spanyolország ellenzi a javaslatot, ugyanis úgy vélik, hogy a nukleáris energia bevonása lassítaná a nap- és szélenergia használatának oly szükséges gyors bővítését.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU 2050-ig kivonja a szén-dioxidnál is sokkal károsabb F-gázokat

A tagállamok nagyköveteinek pénteki ülésén nem közeledtek az álláspontok, egyes tisztségviselők így kételyeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy szerdán megállapodás születhet-e.

Hétfőn ismét összeül a huszonhét kormány képviselője Brüsszelben.

A jogszabálytervezet más elemei kapcsán sincs egyetértés, például abban, hogy milyen fák tüzelése számítson megújulónak.

Ehhez kapcsolódóan: Környezetvédelemre hivatkozva elégetjük az erdőket is

A világ egyik legnagyobb nukleáris kapacitásával rendelkező, ráadásul újabb erőművek építését tervező Franciaország különösen érdekelt abban, hogy az atomenergiát is számításba vegye az Európai Unió.

Agnès Pannier-Runacher francia energiaügyi miniszter kedd reggel összeül az atomenergia pártján álló országok képviselőivel az EU-s energetikai tanács ülése előtt – jelentették párizsi diplomáciai források.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG