Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A pápa a demográfiai válság hatékonyabb kezelését kéri a kormányoktól


Ferenc pápa a családbarát szervezetek éves összejövetelén az Auditorium della Conciliazionéban, Rómában 2024. május 10-én
Ferenc pápa a családbarát szervezetek éves összejövetelén az Auditorium della Conciliazionéban, Rómában 2024. május 10-én

A kormányoknak „komoly és hatékony” politikát kell folytatniuk a családok érdekében, hogy megbirkózzanak a születésszám csökkenésével és az elöregedő népesség problémáival – mondta Ferenc pápa pénteken. Arra buzdította a fiatalokat, hogy bízzanak a jövőben.

Az erősödő demográfiai válságról tartott konferencián Ferenc pápa arról beszélt, hogy a születések száma az „emberek reményének” legelső mutatója, és Európa egyre inkább „öreg, fáradt és rezignált” kontinenssé válik.

„Sürgősen hatékony politikákra van szükség, bátor, konkrét és hosszú távú döntésekre (…) Minden kormánynak a mostaninál több kötelezettséget kell vállalnia azért, hogy a fiatal generációknak lehetővé tegyék jogos álmaik megvalósítását” – mondta.

Az európai termékenységi ráta az elmúlt évtizedben megrekedt, a nők átlagban 1,5 gyermeket szülnek. Ez meghaladja a Kelet-Ázsiában tapasztalt mélypontokat, de messze elmarad a népességszint fenntartásához szükséges 2,1-től.

„Van egy tény, amelyről egy demográfiával foglalkozó tudós beszélt nekem. Jelenleg a legnagyobb bevétellel a fegyvergyárak és a fogamzásgátlók előállítói büszkélkedhetnek. Ezek egyike megsemmisíti az életet, a másik megakadályozza. (…) Milyen jövő vár ránk? Csúnya” – folytatta.

Ehhez kapcsolódóan: Mennyire sikeres a magyar kormány családpolitikája? – Kapitány Balázs demográfus

Olaszországban a születések száma tizenöt éve tartó folyamatos csökkenés után rekordmélyéget ért el 2023-ban – közölte márciusban az ISTAT nemzeti statisztikai intézet. Az egymást követő kormányok ígéreteik ellenére mindeddig nem tudták megfordítani a tendenciát.

„Az otthonokban egyre több a tárgy és egyre kevesebb a gyerek, így nagyon szomorú hellyé válnak. Kiskutyákban, macskákban nincs hiány, csak gyermekekben” – mondta a pápa.

Szerinte a politikusoknak el kell érniük, hogy az anyáknak ne kelljen választaniuk a munka és a gyermeknevelés között, a fiatal pároknak pedig stabil állást és lakásvásárlási lehetőséget kell biztosítaniuk.

„Tudom, hogy közületek sokaknak nyugtalanítónak tűnhet a jövő és a csökkenő születésszám, a háborúk, a járványok és a klímaváltozás közepette nem könnyű életben tartani a reményt. De ne adjátok fel, bizakodjatok” – üzente a fiataloknak.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG