Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A román után a szlovák külügy is bekérette a magyar nagykövetet Orbán Viktor beszéde miatt


Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én
Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én

„Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan” – reagált a szlovák külügyminisztérium Orbán Viktor szombati tusványosi beszédére, amelyben Szlovákiáról mint „elszakított országrészről” beszélt. A román külügy is magyarázatot vár az Orbán-beszéd miatt a bukaresti magyar nagykövettől.

A Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak – idézi a szlovák külügy állásfoglalását a Napunk.hu portál.

A külügyminisztérium ezért Orbán Viktor „az elszakított országrészeken való munkával” kapcsolatos kijelentései miatt behívatta Magyarország nagykövetét, és magyarázatot kért tőle a magyar miniszterelnök szavaira – zárul a pozsonyi külügyi közlemény.

Orbán Viktor azt is mondta Tusványoson, hogy az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”. Erre Petr Fiala cseh miniszterelnök a Telex beszámolója szerint másnap úgy reagált, hogy Csehország szuverén állam, kormánya a saját nemzeti érdekeit védi.

A román külügy is magyarázatot kért a magyar nagykövettől

Előzőleg Magyarország bukaresti nagykövetét is behívatta a román külügyminisztérium. Erről Szijjártó Péter külügyminiszter azt írta közösségi oldalán, hogy nem okozott túl nagy meglepetést. Szijjártó szerint a találkozó hangneme és hangulata nyugodt és udvarias volt. A román helyettes államtitkár gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételte meg, de már a beszéd utánra aktualizálva.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről”írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebookon, miután hétfőn bekérették Magyarország bukaresti nagykövetét a román külügyminisztériumba.

„A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva” – közölte.

Szijjártó Péter a kirgiz kollégájával tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: július 13-án adta át a román külügyminiszter a szóbeli demarsot a magyar külügyminisztériumban, felolvasva a román külügy üzenetét, hogy mit várnak Orbán Viktor miniszterelnöktől tusnádfürdői beszédével kapcsolatban, pontosabban hogy miről ne beszéljen.

Ezeket az elvárásokat Orbán Viktor pontosan idézte beszédében – mondta Szijjártó Péter.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor szombati tusnádfürdői beszéde elején kitért a román külügy kérésére, hogy milyen témákról ne beszéljen.

XS
SM
MD
LG