Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Russia Today pert vesztett az uniós tilalom ellen, Moszkva megtorlásra figyelmeztet


Az RT France hírstúdiói és logója, Boulogne-Billancourt-ban 2017. december 18-án
Az RT France hírstúdiói és logója, Boulogne-Billancourt-ban 2017. december 18-án

A Russia Today orosz állami médium szerdán pert vesztett az Európai Unió ellen, amely márciusban félretájékoztatás miatt betiltotta. Válaszul a Kreml megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba a nyugati médiával szemben.

Európa második legfőbb bírósága helybenhagyta az EU-döntést, amely azután született, hogy Brüsszel a Russia Todayt szisztematikus félretájékoztatással vádolta meg Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban.

„A törvényszék nagykamarája elutasítja az RT France kérelmét a tanács azon jogi aktusainak megsemmisítésére, amelyeket az ukrajnai háború kitörése után fogadtak el, és amelyek ideiglenesen megtiltották a szervezetnek a tartalomszolgáltatást” – közölte a luxemburgi székhelyű törvényszék.

A bírák jóváhagyták az EU kormányfői tanácsának jogát arra, hogy korlátozó intézkedéseket tegyen ezen a területen, és elutasították a Russia Today érveit, amelyek szerint a tilalom korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

„Az RT France véleménynyilvánítási szabadságának korlátozása, amelyre a szóban forgó korlátozó intézkedések valószínűleg vonatkoznak, arányosak, amennyiben megfelelők és szükségesek az elérni kívánt célokhoz” – áll a bírák határozatában.

„A bíróság azt is megállapította, hogy ezek az intézkedések nem sértik aránytalanul az RT France vállalkozási szabadságának lényegi tartalmát, mivel ideiglenesek és visszafordíthatók” – tették hozzá.

A Kreml közölte, hogy az uniós bíróság döntése „rendkívül negatív”, és Moszkva válaszul hasonló intézkedéseket fog hozni a nyugati médiával szemben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal folytatott beszélgetésében azt mondta, hogy a Russia Today nem tud működni Európában, de reméli, hogy kiskapukat talál a tartalomszolgáltatás folytatásához.

Az RT France közölte, hogy az Európai Unió Bíróságához, Európa legmagasabb rangú bíróságához fog fellebbezni.

„Az, hogy a bíróság bizonytalan kifejezéssel erősítette meg ezt az általános tilalmat, sajnos azt mutatja, hogy az Európai Unió bírói hatalma nem tud vagy nem akar szembeszállni a politikai hatalommal” – fogalmazott közleményében Xenia Fedorova, az RT France elnöke.

Az RT angol részlegére és Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban végzett tevékenységére vonatkozó uniós szankció azt jelenti, hogy az RT-tartalmakat nem sugározhatják vagy terjeszthetik az uniós szolgáltatók.

A tilalom magába foglalja az RT műsorszolgáltatási engedélyeinek, valamint uniós megfelelőivel kötött engedélyezési, átviteli és terjesztési megállapodásoknak a felfüggesztését.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG