Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A svájci gleccsereket példátlan módon olvasztotta a nyári hőhullám


Morénahatár a Pers gleccser mellett Pontresina alpesi üdülőhely közelében, Svájcban. 2022. július 22.
Morénahatár a Pers gleccser mellett Pontresina alpesi üdülőhely közelében, Svájcban. 2022. július 22.

A svájci gleccserek úgy olvadnak, mint még soha – derül ki egy szerdán nyilvánosságra hozott tudományos tanulmányból, amely szerint a jégtérfogatuk 6 százalékkal csökkent idén. Ez tovább növeli a globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmakat az Európát elárasztó nyári hőhullám után.

A Svájci Tudományos Akadémia jelentése szerint az ország gleccsereiben a jég zsugorodásának mértéke meghaladta a korábbi, csaknem egy generációval ezelőtt mért rekordot.

„2022 katasztrofális év volt a svájci gleccserek számára: minden jégolvadási rekord megdőlt a hatalmas téli hóínség és a folyamatos nyári hőhullámok miatt” – áll az akadémia közleményében.

Az akadémia a Glamos, a svájci gleccserfigyelő hálózat összegyűjtött adataira alapozza jelentését. Európa országai közül Svájcban található a legtöbb gleccser.

Matthias Huss, a zürichi Szövetségi Politechnikai Intézet gleccserkutatója, a Glamos program vezetője azt mondja, a mostani globális hőmérsékleti előrejelzések alapján "nulla az esély" arra, hogy a gleccserek a következő évtizedekben visszatérjenek – ha egyáltalán.

A kasmíri gleccserek gyors olvadása gondot okozhat a vízellátásban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:33 0:00

Későbbre várták az ilyen szélsőségeket

„Van egy több mint 100 éves múltra visszatekintő adatsorunk, és még soha nem láttunk olyasmit, ami hasonlítható lenne az idei évihez” – mondta telefonon. „A jövőre nézve várható volt, hogy ilyen szélsőségek jönnek, de ezek már most itt vannak."

Svájc „az egyes tényezők szerencsétlen kombinációjával” szembesült az idén, ez vezetett a nagy olvadáshoz. A svájci Alpokban a hótakaró kivételesen vékony volt, különösen délkeleten, vagyis a gleccserek kevésbé élveztek természetes védettséget a hőséggel szemben.

A Szaharából érkező por tavasszal beborította Európa több részét, ennek következtében a hó több naphőt nyelt el. A nyári hőmérséklet-emelkedés Európa-szerte tovább fokozta a gleccserek olvadását.

Alig 90 év alatt a felére csökkent

A megállapítások egy másik, a múlt hónapban közzétett tanulmányt követnek, amely azt mutatja, hogy Svájc 1400 gleccsere az 1930-as évek eleje óta elvesztette teljes térfogatának több mint a felét.

A szerdán kiadott jelentés részletesen leírja a svájci Alpokat érintő károkat: több mint 6 méter jég olvadt el idén a Konkordiaplatz-csúcson a Nagy Aletsch-gleccserben délen, az olasz határ közelében.

Az olyan kis gleccserek, mint a Pizol keleten, Liechtenstein közelében, a Vadret dal Corvatsch St. Moritz közelében a délkeleti részen, és a Schwarzbachfirn Svájc középső részén „gyakorlatilag eltűntek” – közölte a csapat.

A világ kezd ráébredni

Európa más részein a németországi Bajor Tudományos Akadémia szerint az Alpokban a Déli Schneeferner jégtakarója annyira elolvadt ezen a nyáron, hogy már nem tekinthető gleccsernek – így Németországnak már csak négy gleccsere maradt.

Huss azt mondta, hogy bár az emberek nem cselekszenek elég gyorsan ahhoz, hogy megfékezzék a globális felmelegedést, szerinte a világ kezd ráébredni a fenyegetésre és annak szükségességére, hogy csökkentsük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, melyek a légkörben csapdába ejtik a hőt.

A világ vezetői legalább felismerték, hogy tenni kell valamit az éghajlatváltozás negatív hatásainak megelőzésére" – mondja. „​Ám mégis úgy érzem, hogy nem valósítottak meg eleget a felmerült tervekből. De végül is jobb, ha van tervünk, és törekszünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, mintha nem is beszélnénk róla.”

Olvadáspont: hogyan zsugorodnak Kirgizisztán hatalmas gleccserei?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:07 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG