Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Szabad Európa külsős újságírója, Ungár Tamás kapta Pécs Város Sajtódíját


Dr. Lovász István, Pécs jegyzője (b), Ungár Tamás és Péterffy Attila, Pécs polgármestere a pécsi Nemzeti Színházban 2022. szeptember 1-jén
Dr. Lovász István, Pécs jegyzője (b), Ungár Tamás és Péterffy Attila, Pécs polgármestere a pécsi Nemzeti Színházban 2022. szeptember 1-jén

Pécsett szeptember 1-jén ünneplik a város napját, ez alkalomból adják át a pécsi városi díjakat. Egyebek mellett az is kiderül ilyenkor, lesz-e Pécsnek új díszpolgára, vagy hogy ki kapta Pécs sajtódíját. Az első kérdésre igen a válasz, a másodikra pedig az, hogy a Szabad Európa egyik állandó külsős szerzője az idei pécsi sajtódíjas.

Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművész, táncpedagógus, az Eck Imre által 62 éve életre hívott legendás Pécsi Balett alapító tagja, a pécsi balett-társulatot működtető nonprofit kft. ügyvezetője viselheti mától a Pécs város díszpolgára címet.

A Pécsi Nemzeti Színházban elhangzott laudáció szerint Uhrin Teodóra számára a táncművészet területén végzett kiemelkedő munkásságáért és a város kulturális életében betöltött meghatározó szerepének elismeréseként adományozták a Pécs Megyei Jogú Város Díszpolgára címet. Uhrin Teodórát a díj átvétele után egy meglepetésvendég, fia, Kamarás Iván színművész is köszöntötte.

Ungár Tamás kapta a Várady Ferenc-díjat

Negyvenéves újságírói pálya áll Ungár Tamás mögött. A Pécsett élő Ungár Tamás több más lap mellett a Szabad Európának is állandó külsős szerzője, míg korábban a Népszabadságnak volt a dél-dunántúli tudósítója és riportere évtizedeken át, a lap 2016. őszi bezárásáig.

A csütörtöki ünnepségen Pécs Város Sajtódíját, a Várady Ferenc-díjat kapta idén Ungár Tamás.

Ungár Tamás 1953-ban, Szombathelyen született, ott gimnáziumban érettségizett, majd 1975-ben Baján szerzett vízépítő üzemmérnök diplomát, így dolgozott egy mocsárlecsapoláson is.

Ungár Tamás a Várady Ferenc-díjjal 2022. szeptember 1-jén a Pécsi Nemzeti Színházban
Ungár Tamás a Várady Ferenc-díjjal 2022. szeptember 1-jén a Pécsi Nemzeti Színházban

Fél évvel később behívták katonának, ám a szolgálat ideje alatt felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendezői szakára, ezért leszerelhetett.

Miskolcon és Békéscsabán négy évig dolgozott rendezőként, de úgy érezte, nem elég tehetséges, ezért 1983-ban elhagyta a pályát. A Békés Megyei Népújság ajánlott számára újságírói állást, és mint mondta, a szakmával hamar egymásra találtak.

1988-tól dolgozott a Népszabadságnak a lap 2016-os beszántásáig.

Ungár Tamást 2001-ben Táncsics-díjjal jutalmazták, három alkalommal megválasztották a hónap írásának egy-egy riportját, háromszor volt Népszabadság-díjas, és elérte a Pécs és a Baranya újságírója elismerés is, vagyis Pécs sajtódíját – amely akkor még nem Várady Ferenc-díj volt – egy alkalommal, a kétezres évek elején már átvehette.

Ungár Tamás az újságírás mellett a nyolcvanas-kilencvenes években rendszeresen dolgozott tévéknek és a Pécsi Rádiónak, tizenöt éven át moderátora volt a Pécsi Értelmiségi Klub politikusokat megszólaltató fórumainak.

Ungár Tamásnak négy komédiáját is bemutatták színházak, az Amphitryon, a Mihók, a bolondos, a Nyúlj a szoknyám alá!, illetve a Csövesek címűt.

2017-ben nyugdíjba vonult, azóta több lapnak is küld riportokat.

„Csak olyan munkát vállalok, amiben szakmailag örömöm telik, azt írom meg, amit magam is elolvasnék. Apám mindig arra nevelt, hogy ha valamit csúnyának találok, akkor azt ne csináljam, ne vágjak hozzá jó pofát, inkább keressek nekem való, örömös feladatot. Az élet rövid, herdálni kár” – mondta a szakmai hitvallásnak is felérő elvekről Ungár Tamás.

  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG