Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nemcsak politikai dolog, de abszurd is”: a szélsőséggel vádolt Navalnij-koordinátor a börtönből számol be peréről


Lilija Csanisevát, Navalnij baskíriai irodájának korábbi vezetőjét a régió fővárosában, Ufában állítják bíróság elé szélsőséges szervezet állítólagos létrehozása és vezetése miatt (archív fotó)
Lilija Csanisevát, Navalnij baskíriai irodájának korábbi vezetőjét a régió fővárosában, Ufában állítják bíróság elé szélsőséges szervezet állítólagos létrehozása és vezetése miatt (archív fotó)

Lilija Csaniseva, Alekszej Navalnij egykori koordinátora 17 hónapja van őrizetben. Akár 18 év börtön várhat rá, mivel állítólag szélsőséges szervezetet hozott létre. Tárgyalása márciusban kezdődött. A börtönből adott interjúban nyilatkozott fogva tartása körülményeiről és arról, hogy mire számít.

Április 19-én a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij videókapcsolaton keresztül tanúskodott baskíriai irodájának volt vezetője, Lilija Csaniseva ügyében, akit a régió fővárosában, Ufában állítólagos „szélsőséges szervezet létrehozása és vezetése” miatt állt bíróság elé.

A tárgyalás kezdete előtt néhány pillanatig Csaniseva és Navalnij közvetlenül beszélhetett egymással. Csaniseva az iránt érdeklődött, hogy Navalnij hogy bírja a magánzárkában töltött időszakot és más zaklatásokat, amelyekről korábban azt nyilatkozta, hogy kínzással érnek fel. Navalnij elhárította a kérdést.

„Ne rám gondolj – mondta Navalnij. – Gondolj a jövő gyönyörű Oroszországára, amelyet meg fogunk valósítani. Hála neked és a hozzád hasonló emberekhez, el fogjuk érni. Te szikla vagy. Soha nem kételkedtem benned, egy pillanatig sem (…) Boldog vagyok, hogy ismerlek.”

„Rengeteg embert inspiráltál, különösen nőket – folytatta Navalnij. – Minden rendben lesz.”

Csaniseva mosolyog a kameráknak a ketrecéből a moszkvai Baszmanszkij bíróságon 2022 júliusában
Csaniseva mosolyog a kameráknak a ketrecéből a moszkvai Baszmanszkij bíróságon 2022 júliusában

A nyugtató szavak ellenére Csaniseva reálisan látja zárt ajtók mögött zajló tárgyalását és az akár 18 éves börtönbüntetést, ami rá várhat.

„Mivel Oroszországban az ügyek 99,9 százaléka elítéléssel végződik, nem számítok arra, hogy az enyém kivétel lesz – mondta a Szabad Európa Idel.Realities című műsorának a börtönből adott interjúban. – Remélem, hogy még azelőtt kiszabadulok, hogy lejárna a rám kiszabott időtartam, és hogy mindazokat, akik bűnösök a törvénytelen bebörtönzésemben, az Orosz Föderáció büntető törvénykönyve alapján felelősségre vonják.”

A Szabad Európának sikerült írásbeli kérdéseket küldenie Csanisevának, és ügyvédein keresztül válaszokat kapni.

„Hogy ne lássa a nyilvánosság”

A 41 éves Csanisevát 2021. november 10-én tartóztatták le Ufában. Átszállították egy moszkvai előzetes letartóztatási fogdába, ahol 453 napig tartották fogva, amíg az ellene folyó eljárást előkészítették. Az ő ügyét eredetileg Navalnij és vezető munkatársai, köztük Leonyid Volkov, Iván Zsdanov és Ljubov Szobol ügyével együtt vizsgálták. Később Csanisevát visszaküldték Ufába, hogy ügyét a többiekétől külön tárgyalják. 2021 júniusában Vlagyimir Putyin elnök kormánya bezáratta Navalnij Korrupcióellenes Alapítványát és regionális irodáinak hálózatát, miután szélsőséges szervezeteknek minősítette.

Csaniseva tagadja az ellene felhozott vádakat.

Csaniseva 2022 júliusában videókonferencián keresztül szólal fel a moszkvai városi bíróság előtt
Csaniseva 2022 júliusában videókonferencián keresztül szólal fel a moszkvai városi bíróság előtt

2021 decemberében az azóta ugyancsak betiltott Memorial emberi jogi szervezet felvette őt az oroszországi politikai foglyok listájára.

A Szabad Európának adott nyilatkozatában Csaniseva az ellene folyó eljárást „nemcsak politikai jellegűnek, hanem teljesen abszurdnak” minősítette. Tárgyalása zárt ajtók mögött zajlik a Nemzeti Antiterrorizmus Bizottság regionális kirendeltségének javaslatára, amely közölte a bírósággal, hogy a tárgyalásról negatívan tudósítanának az interneten, és utcai tüntetésekre hívnának fel, amelyek célja a bíróság és a tanúk megfélemlítése.

„Úgy vélem, azért tették zárt ajtóssá a tárgyalást, hogy a média és a nyilvánosság ne lássa a vádak abszurditását és a bizonyítékok hiányát” – közölte.

A március 22-i bírósági ülésen az egyik tanú azt vallotta: a nyomozók arra próbálták rávenni, hogy tanúskodjon Csaniseva ellen, és megpróbálták beszervezni besúgónak – mondta el Csaniseva ügyvédje, Szergej Makarenko.

A tanú, akinek kilétét a Szabad Európa nem hozta nyilvánosságra, azt mondta, hogy szégyellte a vallomástételt.

Tanúk, akik Csaniseva védelmében jelentek meg április 18-án Baskíriában
Tanúk, akik Csaniseva védelmében jelentek meg április 18-án Baskíriában

„Egyszerűen el vagyok borzadva attól, hogy egyáltalán beidéztek a tárgyalásra – mondta a tanú a Szabad Európának. – Azt hittem, hogy sikerül elkerülnöm ezt a szégyent. A lelkiismeretem kínzásának tartom (…) Tisztességes embernek ismerem őt, és természetesen a tárgyaláson is elmondtam, hogy alaptalannak tartom az ellene felhozott vádakat.”

Az ellene felszólaló tanúk közül néhányan – közölte Csaniseva – Oroszország más régióiból származó korábbi Navalnij-munkatársak voltak, akiket azelőtt nem ismert.

„Azt hiszem, azt mondták nekik, hogy ha nem ismerik el a szélsőségességet az irodák tevékenységében, ugyanolyan bánásmódban részesülnek, mint én – először őrizetbe veszik őket, majd hosszú börtönbüntetést kapnak. Nem hiszem, hogy ezek az emberek őszintén tanúskodtak volna.”

Virágok a rácson keresztül

Csaniseva elárulta, hogy egyedül tartják fogva egy meleg víz nélküli cellában, ahol viszont egy televízió folyamatosan az állami csatornákat közvetíti. Ügyvédeivel történő találkozói során ketrecben kell ülnie, de igyekszik a dolgok jó oldalát nézni.

„A börtönudvar szinte teljesen nyitott az ég felé, így látni lehet az eget és a napot. Napozhatsz vagy télen sétálhatsz a friss hóban. Moszkvában fedett volt (…) így egész évben árnyékban sétálgatott az ember, gyakran mesterséges megvilágítás mellett.”

Csaniseva férje, Almaz Gatin (jobbra a harmadik) részt vesz egy bírósági ülésen Moszkvában 2022 júliusában
Csaniseva férje, Almaz Gatin (jobbra a harmadik) részt vesz egy bírósági ülésen Moszkvában 2022 júliusában

„Az ablakok nincsenek lefestve a tárgyalótermekben – tette hozzá –, a női szárny folyosóin az ablakokon keresztül rálátni Ufára. Moszkvában az ablakok magasan, a mennyezetnél voltak, nem lehetett látni semmit.”

Március 23-án Csaniseva férje, Almaz Gatin egyórás látogatást tehetett nála.

„Egy évvel, négy hónappal és tíz nappal azután, hogy Putyin és a hozzá hasonlók elválasztottak a szeretteimtől – írta aznap Telegramon. – Telefonon beszéltünk üvegen és rácson keresztül (…) Moszkvában a látogatások két-három órán át tartanak, de Ufában szigorúan csak egy óra (…) De én boldog vagyok! Egy erős, bölcs és szerető emberrel, a férjemmel beszélhettem egy órán keresztül. Szeressétek egymást, és becsüljetek meg minden órát, amit együtt töltötök.”

Azóta már a bátyja és a szülei is meglátogathatták. Elmondása szerint a szülei együtt jöttek, és egy telefonkagylón kellett osztozkodniuk.

„A férjem és a bátyám virágot hozott – emlékezett vissza. – Bár nem adhatták át, jó volt látni.”

„Hiszek az emberekben”

Oroszország 2022. februári, alaptalan ukrajnai inváziója – Csaniseva szerint – „a gyűlölet korszakát hozta el, nemcsak az ukránok, hanem a saját népünk ellen is”.

Egy tüntető február 6-án egy táblát tart az oroszországi Kirov régióban, amelyen Csaniseva és más politikai foglyok szabadon bocsátását követelik
Egy tüntető február 6-án egy táblát tart az oroszországi Kirov régióban, amelyen Csaniseva és más politikai foglyok szabadon bocsátását követelik

„Ez az országunk elpusztításának korszaka a kormányban ülő néhány nagy hatalmú ember személyes ambíciói érdekében – vélte. – Azt hiszem, ez legalább addig folytatódni fog, amíg az ukrajnai háború véget nem ér.”

A háború – tette hozzá – „szégyent, fájdalmat, dühöt és szomorúságot” okoz neki.

„Azt hiszem, még nehezebb jövő áll előttünk, mint amilyen állt ezen események előtt. Azt is gondolom, hogy a bűnösöket jogi felelősségre fogják vonni. Oroszország nem Észak-Korea, és a Szovjetunió nem tér vissza. A világ megváltozott, egy új generáció nő fel hazánkban. Nem tarthatnak mindenkit örökké rettegésben.”

„Akármi is történik – tette hozzá –, hiszek az emberekben. Most még jobban, mint egy évvel ezelőtt.”

Szerző: Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa a Szabad Európa Idel.Realities című műsorának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG