Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szent vagy a KGB-alapító? Szobor-népszavazás Oroszországban


Egy moszkvai férfi a bulldogjával játszik a KGB-t megalapító Feliksz Dzerzsinszkij szobrán egy belvárosi parkban. Moszkva, 1991. augusztus 31.
Egy moszkvai férfi a bulldogjával játszik a KGB-t megalapító Feliksz Dzerzsinszkij szobrán egy belvárosi parkban. Moszkva, 1991. augusztus 31.

Három évtizeddel azután, hogy az oroszok ledöntötték a rettegett titkosszolgálat, a KGB alapítójának szobrát, Félix Dzerzsinszkij visszatérhet Moszkva központjába. Népszavazás dönti el, hogy az ő szobra kerüljön-e a Lubjanka térre.

A ma kezdődött és egy héten át tartó népszavazás tárgya az, hogy milyen emlékmű álljon a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó FSZB, a KGB utódszervezetének főhadiszállása előtt a Lubjanka téren, egy kőhajításnyira a Kremltől.

A moszkvaiak két lehetőség közül választhatnak: az egyik Dzerzsinszkij, akiben a KGB hosszan tartó uralmának jelképét látják a szovjet társadalom felett, a másik pedig Alekszandr Nyevszkij 13. századi nagyfejedelem és ortodox szent.

Helyi idő szerint ma délig 50 ezer körüli voksot adtak le, a moszkvai kormányportál szerint Nyevszkijre szavaztak többen, de szoros a verseny: 53:47 százalék az arány.

Szojvet nosztalgia

Ma Oroszországban egyre nő a nosztalgia a szovjet vezetők, köztük Sztálin iránt, a fiatalok pedig egyre kevésbé vannak tisztában az egykori szovjet rezsim elnyomó jellegével. A független közvéleménykutató, a Levada Központ szerint tavaly az orosz fiatalok 41 százaléka nem tudott arról, hogy milyen elnyomás volt a Sztálin-érában.

Az eredeti Dzerzsinszkij-szobrot 1991 augusztusában döntötték le, amikor emberek tízezrei ünnepelték a később a Szovjetunió felbomlását előidéző utolsó szovjet vezető, Mihail Gorbacsov elleni puccskísérlet kudarcát.

A 11 tonnás bronzszobrot, melyet egy szovjet emlékműveknek létesült parkban őriznek Moszkvában, az orosz kulturális örökség részének tekintik. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt mondta újságíróknak, hogy nem tudja, mi az egykori KGB-tiszt, Putyin elnök álláspontja a népszavazásban.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG