Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szerb elnököt beoltották a kínai vakcinával


Aleksandar Vučić megkapta a koronavírus elleni első oltását Rudna Glavában, 2021. április 6-án
Aleksandar Vučić megkapta a koronavírus elleni első oltását Rudna Glavában, 2021. április 6-án

Aleksandar Vučić szerb elnököt beoltották kedden a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával. A közösségi médiában is közvetített esemény célja a lakosság meggyőzése volt az oltás biztonságáról.

Miközben a szerb hatóságok hatékony vakcinabeszerzése elismerést váltott ki külföldön, a lakosság egy jelentős részének oltásellenessége lassítja az immunizálási kampányt.

„Megkaptam a vakcinát, jól érzem magam” – emelte ki Vučić az Instagramon. „Köszönöm a nagyszerű egészségügyi dolgozóinknak. Köszönöm kínai testvéreinknek” – tette hozzá.

A szerb államfő korábban többször is nyilvánosan szidta az Európai Uniót a járványkezelési megközelítése miatt, miközben a blokk több tízmillió dollárral támogatta az egyébként nem is tag balkáni országot a válságra tekintettel.

Eközben nagy hangon méltatta az együttműködést Kínával és Oroszországgal, a kormányzat pedig jelentős szállítmányokat rendelt és kapott kézhez az orosz Szputnyik V, illetve a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinájából. Emellett ugyanakkor a német‒amerikai Pfizer/BioNTech és a svéd‒brit AstraZeneca/Oxford oltóanyagából is érkezett Szerbiába.

Az országban több mint 1,5 millió ember megkapta legalább az első dózist, ami a lakosság arányában az egyik legjobb eredmény Európában. A bizalmatlanság miatt azonban továbbra is viszonylag alacsony a feliratkozók száma.

Szerbia márciusban hivatalosan is megnyitotta oltási kampányát a külföldiek előtt.

Készült az AP és a The Washington Post tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG