Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szerb posta szerint titok, hogy kik kézbesítették a magyar szavazólapokat


Hiába van vége a választásoknak, egyelőre még mindig nem tudni, hogy a Szerbiában élő, szavazati joggal rendelkező magyaroknak mégis kik kézbesítették a szavazólapokat. A Vajdasági Magyar Szövetség, amely a Fidesz szövetségese, korábban azt mondta: az aktivistáik viszik ki a leveleket. Amikor kiderült, hogy ez jogellenes, és az aktivisták még zaklatják is a szavazókat, a párt elnöke, Pásztor István már tagadta, hogy a pártaktivisták a postások. A Szabad Magyar Szó március 21-én közérdekű adatigényléssel fordult a szerb postához. Akkor azt ígérték nekik: a választás után elárulják, kik vitték ki a szavazólapokat, mégsem így lett.

„Becsöngetett hozzánk egy ember, aki postásként mutatkozott be, de nagyon gyorsan kiderült, hogy nem postai alkalmazott, mert nem hordott postásegyenruhát. Amikor újból megkérdeztük, mégis kicsoda, nem volt hajlandó azonosítani magát, annyit mondott, hogy hozta a szavazási levélcsomagokat”

– mondta még korábban a Szabad Európának egy névtelenséget kérő szabadkai férfi, aki nem sokkal március 18. után vette át a levélszavazatát. De többen arra is panaszkodtak lapunknak, hogy az aktivisták sokszor agresszívan viselkednek a választókkal.

„Nem is akarják meghagyni az embereknek a lehetőséget, hogy nyugodtan otthon átnézzék, átgondolják, hogy kire szavaznak, kitöltsék és feladják postán vagy leadják a külképviseleten. Nem, ezek az emberek erőszakosan ragaszkodnak ahhoz, hogy amit kihoztak, azt vissza is vigyék. Ja, és ezek az emberek a VMSZ aktivistáiként mutatkoznak be”

– mesélte egy zentai asszony lapunknak, aki végül nem jó érzéssel, de odaadta az aktivistának a szavazólapját, miután ikszelt.

Bár a választásoknak már vége, lehet tudni, hogy a Fidesz erős kétharmaddal nyert, azt azonban még mindig nem, hogy mégis kik kézbesítették a szerbiai magyaroknak a levélszavazataikat.

A Szabad Magyar Szó még március 21-én közérdekű adatigényléssel fordult a szerb postához, hogy kiderüljön:

  • kinek a kezdeményezésére,
  • miként
  • és pontosan kinek a kezébe kerültek

a magyar állampolgárok levélcsomagjai, amelyeket a Nemzeti Választási Irodától kaptak, de végül nem a szerb posta kézbesített ki.

A Szabad Magyar Szónak az utolsó pillanatban, vagyis a tizenötödik napon válaszolt csak a posta, ám az adatok titkosságára hivatkozva nem árulták el, kinek adták oda a magyarok levélszavazatait.

A Szerb Posta titokvédelemre hivatkozva tagadta meg a választ arra a kérdésre, hogy kinek adták kézbesítésre a magyar levélszavazatokat.
A Szerb Posta titokvédelemre hivatkozva tagadta meg a választ arra a kérdésre, hogy kinek adták kézbesítésre a magyar levélszavazatokat.

„Figyelembe véve a tényt, hogy az Ön kérelmével kapcsolatos szerződéses jogviszony egyebek közt a titokvédelmi törvény (Szerb Köztársaság 104/09 számú Hivatalos Közlönye) és ezen törvény egyéb rendelkezéseinek hatálya alá is tartozik, a Szerb Posta Közvállalat – Belgrád a törvénnyel összhangban az adatok titkosságának védelme érdekében megteszi a szükséges lépéseket”

– írta levelében a szerkesztőségnek Gordana Senić.

„Mivel a szerb posta közvállalat, ezért a válaszuk több szempontból is kifogásolható. Az ügyben ezért a közérdekű adatok biztosához fordultunk, hogy választ kapjunk az egyébként nem túl bonyolult kérdéseinkre”

– magyarázta lapunknak Tóth Imre, a Szabad Magyar Szó újságírója.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG