Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tádzsik hatóságok őrizetbe vették és kihallgatták a moszkvai fegyveres vádlottak hozzátartozóit


Egy nő sír Moszkva mellett, a koncerttermi lövöldözés áldozatainak rögtönzött emlékművénél 2024. március 26-án
Egy nő sír Moszkva mellett, a koncerttermi lövöldözés áldozatainak rögtönzött emlékművénél 2024. március 26-án

Tádzsikisztánban a hatóságok őrizetbe vették annak a négy férfinak a hozzátartozóit, akiket a Moszkva melletti terrortámadással vádolnak, ki is hallgatták őket. Egyre szélesebb körben folyik a nyomozás az elmúlt évtizedek legsúlyosabb orosz terrortámadása ügyében.

A lépéssel egy időben az orosz hatóságok vádat emeltek egy nyolcadik ember ellen is a március 22-i merénylet kapcsán, amelyben 139 ember vesztette életét, és még többen megsebesültek.

Ehhez kapcsolódóan: Nyolcra nőtt a vádlottak száma a moszkvai terrortámadás után

Az Iszlám Állam fegyveres csoport vállalta magára a felelősséget a Crocus City Hall elleni támadásért, ahol az emberek egy szovjet időkből itt maradt rockbanda koncertjére készülve éppen a helyüket foglalták el, amikor négy ember lövöldözni kezdett rájuk, majd felgyújtotta az épületet.

A támadás végrehajtásával négy tádzsik férfit vádoltak meg, akik bevándorlóként vállaltak munkát Oroszországban. Március 24-én jelentek meg egy moszkvai bíróságon, és előzetes letartóztatásba helyezték őket. Mind a négyükön súlyos bántalmazás jelei látszottak, meg nem erősített jelentések szerint az őrizetben megkínozhatták őket.

A tádzsik fővárosban, Dusanbéban és néhány környező városban a bűnüldöző hatóságok az otthonukban keresték fel a férfiak hozzátartozóit, és a fővárosba vitték őket kihallgatásra – közölték szomszédok és rokonok a Szabad Európával.

A Dusanbétól keletre fekvő Vahdatban március 25-én este a rendőrök az egyik megvádolt fegyveres – Szaidakram Rajabalizoda – anyját, testvérét, két nagybátyját és más rokonait is elvitték – mondta egy háztartási alkalmazott a Szabad Európának. Más szomszédok szerint annak a környéknek a vezetőjét is magukkal vitték a rendőrök, ahol a család élt.

„Az emberek nem tudták, hova fussanak” – telefonos interjút adott a moszkvai mészárlás egyik szemtanúja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00

Egy másik feltételezett fegyveresnek, Muhammadszobir Fajzovnak ismeretlen számú rokonát hurcolták el dusanbei otthonukból – közölték a szomszédok a Szabad Európával.

A tádzsik hatóságok nem nyilatkoztak az őrizetbe vételekről. A külügyminisztérium néhány órával a támadás után közleményben cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint három másik tádzsik férfit is azonosítottak a támadás állítólagos résztvevőjeként, de mást nem közölt.

Moszkvában tömegek özönlöttek a terrortámadás helyszínére, hogy virágot helyezzenek el, és közösen gyászolják a halottakat, miközben a mentőosztagok a romokat kutatták át az épületben, amelyet nem sokkal a lövöldözés után súlyos tűzkár ért.

Készült a Szabad Európa tádzsik szerkesztősége beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG