Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tálibok azt akarják, hogy a női műsorvezetők takarják el az arcukat


Már nem maradhat sokáig így. Zarmina Mohammadi tévés műsorvezető a Tolo TV stúdiójában, Kabulban 2018. szeptember 11-én
Már nem maradhat sokáig így. Zarmina Mohammadi tévés műsorvezető a Tolo TV stúdiójában, Kabulban 2018. szeptember 11-én

Az afganisztáni tálib hatóságok arra kérték a televíziós műsorszolgáltatókat, biztosítsák, hogy a helyi állomások női műsorvezetői eltakarják az arcukat adás közben – közölte egy tisztviselő csütörtökön.

A lépésre napokkal azután került sor, hogy a hatóságok elrendelték a nőknek az arcuk eltakarását nyilvános helyeken. Ezzel visszatértek a tálibok korábbi keményvonalas előírásaihoz és a korlátozások kiszélesítéséhez, ami haragot váltott ki otthon és külföldön is.

„Tegnap találkoztunk a média illetékeseivel (…) nagyon boldogan fogadták a tanácsunkat” – mondta Akif Mahadzsar, a tálibok bűn- és erényügyi minisztériumának szóvivője a Reutersnek, hozzátéve, hogy ezt a lépést az afgánok üdvözölni fogják.

Miközben tanácsról beszélt, Mahadzsar hozzátette: „A televíziós műsorvezetők május 21-ig kaptak időt arcuk elfedésére”, utalva arra, hogy mikor kell kezdeni a megfelelést az új követelményeknek.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy milyen következményekkel járhat, ha valaki nem követi a tanácsot.

„A mi ruháink, a mi identitásunk” – a legújabb tálib szigorítások ellen tüntettek afgán nők
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:36 0:00

Ködbe veszett ígéretek

A legtöbb afgán nő vallási okokból visel fejkendőt, de a városi területeken, például Kabulban sokan nem takarják el az arcukat. A tálibok utolsó, 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt kötelező volt a nőknek a mindent elfedő kék burka viselése.

Mahadzsar elmondta, hogy a női műsorvezetők viselhetnek orvosi maszkot, ahogy a Covid–19-világjárvány idején széles körben megszokott volt.

Az afganisztáni nők dolgozni és tanulni kezdtek, miután az Egyesült Államok vezette invázió 2001-ben megdöntötte a tálib kormányt. Mindez a tálibok alatt tilos volt. A tálibok azt állítják, hogy azóta megváltoztak, de nemrég olyan szabályozásokat vezettek be, mint például a férfi kísérő nélküli nők mozgásának korlátozása. A 13 évnél idősebb lányokat sem engedték még vissza az iskolába és a főiskolára.

Már előre ellenőrzik

Egy helyi televíziós csatorna névtelenséget kérő női alkalmazottja azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a tálibok szerdán látogatást tettek az irodájukban.

„Ma (csütörtökön) a gyártási részleg maszkot viselt, de a hírszerkesztőség a szokásos módon működött” – mondta az alkalmazott.

Egyes csatornák már megkezdték az új szabály bevezetését.

A tálibok tavaly augusztusban vették át az ország irányítását, amikor a nemzetközi erők két évtizedes harc után kivonultak Afganisztánból.

A világ országainak többsége nem ismeri el a tálibok vezette kormányt, mert attól tartanak, hogy a fegyveresek nem tartják be ígéreteiket az emberi jogok tiszteletben tartására.

Vissza a burkához

A tálibok vezette kormány tisztviselőinek május 7-i rendelete felszólítja a nőket, hogy csak a szemüket mutassák, és azt ajánlja, hogy viseljenek tetőtől talpig burkát. A fejkendő a legtöbb afgán nő számára megszokott, de a városi területeken, például Kabulban sokan nem takarják el az arcukat.

Két hónappal ezt megelőzően a tálib tisztviselők elrendelték, hogy valamennyi, lányoknak fenntartott középiskolát be kell zárni, alig néhány órával azután, hogy a szunnita fundamentalista fegyveresek hatalomra jutása óta először újranyitották őket.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG