Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Telegram letiltotta a csatornát, amely a repülőtér ostromára buzdított Dagesztánban


Izrael-ellenes tüntetők az áttört kordon mögött a mahacskalai repülőtéren, ahol az Izraelből érkező utasokat készültek megtámadni 2023. október 29-én
Izrael-ellenes tüntetők az áttört kordon mögött a mahacskalai repülőtéren, ahol az Izraelből érkező utasokat készültek megtámadni 2023. október 29-én

A Telegram közösségimédia-alkalmazás napokkal azután, hogy antiszemita jelszavakat kiabálva dühös tömeg rohanta meg a dagesztáni főváros, Mahacskala repülőterét, letiltotta az Utro Dagesztana csatornát.

A csatorna, amelyet korábban Ilja Ponomarjov Kijevben élő orosz ellenzéki politikussal hoztak kapcsolatba, október 28-án és 29-én számos tudósítást közölt arról, hogy „izraeli menekülteket” telepítenek a muzulmán többségű észak-kaukázusi orosz térségbe, és a repülőtér elfoglalására szólított fel.

Október 29-én éjjel több mint ezerfős tömeg szállta meg a repülőteret, hogy megakadályozza az Izraelből érkező járat utasainak bejutását a városba. Több mint húszan megsérültek, többtucatnyi embert letartóztattak.

Az nem derült ki, hogy voltak-e egyáltalán izraeli állampolgárok a Tel-Avivból érkező gépen, vagy hogy a sérültek között akadtak-e utasok.

A RIA Novosztyi hírügynökség október 30-án azt jelentette, hogy több mint hatvan embert vettek őrizetbe a repülőtéren.

Ehhez kapcsolódóan: Visszaesett az orosz turizmus a Krím félszigeten, bár sokan nem törődnek a kockázatokkal

Dagesztán vezetője, Szergej Melikov október 31-én Telegramon azt írta, hogy a repülőteret újra teljes egészében megnyitották.

Az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetője, Alekszandr Boroda rabbi október 30-i nyilatkozatában úgy vélte, hogy az incidens „aláásta multikulturális és multinacionális országunk legfontosabb alapjait”.

Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője közölte, hogy Washington elítélte a történteket, és az október 30-i sajtótájékoztatón hozzátette: az incidensről készült videók alapján a repülőtér lerohanása „pogromnak tűnt nekem”.

„Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy nyilvánosan ítéljék el ezeket az erőszakos tiltakozásokat, vonjanak felelősségre minden érintettet, és biztosítsák az izraeliek és a zsidók biztonságát Oroszországban” – mondta Miller.

A térség több városában törtek ki zsidóellenes tüntetések az Izrael és a palesztinok által ellenőrzött Gázai övezetet irányító Hamász háború miatt.

A Kreml „külső beavatkozásról” beszélt, Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő pedig október 30-án kijelentette, hogy „a bűnöző kijevi rezsim közvetlen és kulcsszerepet játszott a legújabb pusztító akció végrehajtásában”.

Ukrajna visszautasította a vádat, mondván, hogy az orosz külügyminisztérium megpróbálja „a beteg emberről az egészségesre hárítani a felelősséget”.

Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője Facebookon hozzátette, hogy a mahacskalai események „az orosz elit és a társadalom mélyen gyökerező antiszemitizmusát tükrözik”.

Mihajlo Brodszkij, Izrael ukrajnai nagykövete azt mondta a Szabad Európa ukrán szolgálatának, hogy kormányának „nincs információja” az orosz kormány állításainak alátámasztására.

Hozzátette, hogy a Kreml állítása, miszerint nácik és antiszemiták birtokolják a hatalmat Kijevben – ezzel igazolták Oroszország 2022 februári invázióját – „teljes egészében téveszme”.

Az Egyesült Államok is visszautasította az ukrán részvétellel kapcsolatos orosz vádat. „Láttam az Ukrajnát hibáztató megjegyzéseiket. Abszurdak” – mondta Miller.

Döbbenetes videón a hétfői mahacskalai robbanás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

Az Utro Dagesztana csatorna a Ponomarjov ellenzéki csoportja által létrehozott, egész Oroszországot átfogó és regionális híreket közvetítő Telegram-csatornahálózat része.

A Szabad Európa orosz szerkesztőségének október 30-án Ponomarjov azt mondta, hogy csoportja hónapok óta semmilyen kapcsolatban nem áll a csatornával, és elítélte a dagesztáni repülőtér elleni támadást. Ugyanazon a napon az Utro Dagesztana azt is megírta, hogy már nem áll kapcsolatban Ponomarjovval, az orosz Állami Duma volt képviselőjével, aki egyedüliként szavazott az ukrajnai krími térség megszállása ellen 2014-ben.

Mindazonáltal augusztusban Ponomarjov az ukrán médiának adott interjúban „a mi csatornánknak” nevezte az Utro Dagesztanát, szeptemberben pedig a Vlagyimir Putyin tekintélyelvű orosz elnök kormánya elleni széles körű tevékenység részeként utalt rá.

XS
SM
MD
LG