Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tiltakozás hatására visszavonták a külföldiügynök-törvényt Georgiában


Tömegoszlatás Tbilisziben 2023. március 8-án
Tömegoszlatás Tbilisziben 2023. március 8-án

Az erőszakba torkolló hazai tüntetések és az éles nyugati bírálatok hatására a georgiai kormánypárt csütörtökön visszavonta a külföldi ügynökökről szóló, orosz mintára született törvénytervezetet.

„Gondoskodnunk kell a békéről, a nyugalomról, a gazdasági fejlődésről, illetve Georgia előrelépéséről az európai integráció útján (…) Mindezeket figyelembe véve a társadalom minden tagja előtt felelős kormányzó hatóságként úgy döntöttünk, hogy egyértelműen visszavonjuk az általunk támogatott törvényjavaslatot” – írta közleményében a kormányzó Georgiai Álom párt.

Kiemelték, hogy a vitatott törvényt egyesek „rossz fényben, félrevezető módon tüntették fel”, ezért a kormány társadalmi konzultációt fog indítani a jogszabály céljainak jobb megértése érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Georgiában könnygázt vetett be a rendőrség a külföldiügynök-törvény elleni tüntetésen

Az országban jelentős tiltakozások robbantak ki, miután a törvényhozók előzetes jóváhagyásukat adták a törvényhez, amely bírálói szerint a tekintélyelvűség irányába mozdítja el az országot, és sértheti az európai uniós csatlakozási törekvéseket. Ezrek vonultak utcára a volt szovjet tagköztársaságban, a rohamrendőrök vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tömeget, a parlamentben pedig tömegverekedés volt.

Az előző napi tüntetéseken az emberek azt skandálták, hogy „Nemet az orosz törvényre!”, valamint a georgiai, az ukrán és az európai uniós himnuszt énekelték. Résztvevők tucatjait vették őrizetbe, és a hatóságok arról számoltak be, hogy legalább ötven rendőr megsebesült az összecsapásokban.

Tömegverekedés az orosz ügynöktörvény miatt a georgiai parlamentben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

A kifogásolt törvénytervezet értelmében minden, több mint húsz százalékban külföldről finanszírozott szervezetnek külföldi ügynökként kellett volna nyilvántartásba vetetnie magát jelentős pénzbírság terhe mellett.

Bírálói szerint a jogszabály erősen emlékeztet egy 2012-es oroszországi törvényre, amelyet azóta is az ellenvélemények visszaszorítására használnak.

Salome Zourabichvili elnök leszögezte, hogy meg fogja vétózni a törvényt, ha az íróasztalára kerül, és kijelentette, hogy a tüntetők oldalán áll.

Ehhez kapcsolódóan: Nem lehetnénk csak barátok? Orosz elemzők a szomszédok Moszkvához való viszonyáról

A tervezetet a Nyugat, így az Egyesült Államok és az Európai Unió is élesen bírálta, visszavonását az EU georgiai képviselete azonnal üdvözölte a Twitteren.

Oroszországot sok georgiai ellenségnek tekinti, miután a kilencvenes években Moszkva támogatta az ottani szakadár régiók, Abházia és Dél-Oszétia szeparatistáit, majd 2008-ban rövid háború is zajlott a két ország között.

Rohamrendőrök csaptak össze több ezer tüntetővel Tbilisziben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:04 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG