Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A tiltakozás szinte lehetetlenné vált”: megszólal a Putyin országértékelő beszédét kigúnyoló önkormányzati képviselő


„Soha nem fogok lemondani a nézeteimről, tetteimről vagy meggyőződésemről” – mondta Mihail Abdalkin orosz regionális törvényhozó, akit megbírságoltak egy videóért, amelyben Putyin országértékelő beszédét gúnyolta ki azzal, hogy tésztát lógatott a fülére
„Soha nem fogok lemondani a nézeteimről, tetteimről vagy meggyőződésemről” – mondta Mihail Abdalkin orosz regionális törvényhozó, akit megbírságoltak egy videóért, amelyben Putyin országértékelő beszédét gúnyolta ki azzal, hogy tésztát lógatott a fülére

Mihail Abdalkin szamarai regionális törvényhozót megbírságolták egy rövid videó miatt, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök február végi országértékelő beszédét figurázta ki. Az érvelés az volt, hogy „lejáratta a fegyveres erőket”. A képviselő a Szabad Európának mesélt tiltakozásáról és az azt követő bírósági tárgyalásról.

Abdalkin, Szamara régió extravagáns törvényhozója számára nem szokatlan a vita. A 35 éves kommunista politikus felháborító nyilvános tiltakozó akciókkal futott be politikai karriert, védjegye az, hogy beszól azoknak a politikusoknak, akik szerinte közömbösek választóik helyzete iránt.

De egyik tiltakozása sem keltett országos figyelmet egészen február 21-ig, amikor is egy rövid videót tett fel a YouTube-ra, amelyen az irodájában csendben, a fülére aggatott tésztával nézi Vlagyimir Putyin elnök éves országértékelő beszédét.

A geg és tiltakozás a tésztát akasztani valakinek a fülére orosz kifejezésre játszott rá, amely azt jelenti, hogy hazudni vagy becsapni valakit. Ez merész tett volt Putyin tekintélyelvű államában a másként gondolkodókkal szembeni történelmi méretű leszámolás közepette. A fellépés csak felgyorsult azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában átfogó inváziót indított a szomszédos Ukrajnában.

Március 16-án a Moszkvától mintegy ezer kilométerre délkeletre fekvő, mintegy 110 ezer lakosú Novokujbisevszk városának bírósága bűnösnek találta Abdalkint „az Orosz Föderáció fegyveres erőinek lejáratásában”, és 150 ezer rubel (1975 dollár) pénzbírságra ítélte. Abdalkin politikai indíttatásúnak tartja az ítéletet, és fellebbezést nyújtott be.

„Sem én, sem az ügyvédem nem érti, hogy mi volt a lejáratás – mondta a Szabad Európa Idel.Realities című műsorának. – A fegyveres erőkről egyáltalán nem esik szó a videóban (…) De a bíró úgy döntött, hogy a lejáratás magában foglalja a valakibe vetett bizalom csökkentésére, illetve valakinek a megítélésének vagy tekintélyének aláásására irányuló szándékos cselekedeteket. De hogy kinek a képét ássák alá, azt nem mondta meg.”

Abdalkint ráadásul az orosz parlamentben a Kreml-barát kormánypárt, az Egységes Oroszország színeiben ülő Alekszandr Hinstejn pécézte ki magának, és kemény bírálattal illette. Abdalkin 2018-ban és 2021-ben sikertelenül indult Hinstejn ellen.

„Úgy gondolom, ha megérem 2026-ot, még komolyabb versenytársa lehetek – mondta Abdalkin. – Úgy tűnik, Hinstejn is így gondolja, és nem akarja, hogy addig éljek.”

Miután Hinstejn felszólította a nyilvánosságot Abdalkin elítélésére, a törvényhozó fenyegető telefonhívásokat és közösségimédia-üzeneteket kapott.

„Nem reagáltam, mert ez csak szándékosan felkorbácsolt hisztéria – mondta. – Nem látok semmi rendkívülit abban, amit tettem, csak hétköznapi tiltakozást.”

Kiszámíthatatlan következmények

Abdalkin szerint a „tésztatüntetés spontán módon” történt.

„Az elmúlt 23 – valójában inkább harminc – év alatt polgárainkat minden szinten becsapták a politikusok a televízió képernyőjéről – mondta. – A tévé előtt, tésztával a fülén ülő ember képe megtestesíti társadalmunk állapotát. Így akartam demonstrálni a hozzáállásomat ahhoz, ami történik (…) Nem csináltam semmi igazán újszerűt a tiltakozásommal – csak azt fejeztem ki, amit már mindenki mondott.”

2021-ben egy Twitter-felhasználó Putyin Közvetlen Vonal című betelefonálós műsora előtt posztolt magáról egy fotót, amelyen a füléről lógó tésztával látható.

Mihail Abdalkin kommunista párti törvényhozó azt mondja, hogy támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai invázióját, és készen áll arra, hogy szükség esetén mozgósítsák. Viszont ellenzi Putyin és az Egységes Oroszország szociálpolitikáját
Mihail Abdalkin kommunista párti törvényhozó azt mondja, hogy támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai invázióját, és készen áll arra, hogy szükség esetén mozgósítsák. Viszont ellenzi Putyin és az Egységes Oroszország szociálpolitikáját

Abdalkin gyorsan hozzátette, hogy nem Oroszország ukrajnai inváziója ellen tiltakozott, amelyet ő és a Kommunista Párt is támogat. A biológiai és vegyi hadviselésre kiképzett katonai veterán Abdalkin hozzátette, hogy szükség esetén készen áll a mozgósításra.

„Nem futottam még el sehova – mondta. – Szolgáltam a hadseregben, ellentétben sok társammal, akik kivásárolták magukat.”

A törvényhozó – mondta – ellenzi Putyin és az Egységes Oroszország szociálpolitikáját, mondván, hogy nem tesznek eleget a szegénység és a törvénytelenségek ellen. Ragaszkodik ahhoz, hogy minden tiltakozás a törvény keretein belül történjen a másként gondolkodókkal szembeni kemény fellépés ellenére.

„Óvatosabban kell eljárni – mondta. – Ahogy már mondtam, muszáj az állam törvényei szerint élnünk. Nem lehet egyszerre a társadalomban élni és azon kívül lenni. Igen, nem szeretjük ezt a helyzetet. Igen, rossznak tartjuk ezeket a törvényeket. Igen, rossznak tartjuk, hogy embereket üldöznek a véleményük miatt, és boszorkányüldözést folytatnak, mert ezek beláthatatlan következményekkel járhatnak.”

„Még jobban fognak szigorítani – tette hozzá –, ezért óvatosabban kell kifejeznünk magunkat. De továbbra is cselekednünk kell.”

„Metaforák és ezópiai nyelvezet”

2020-ban Abdalkin egy fallosz alakú, mívesen becsomagolt szappant ajándékozott a novokujbisevszki városi tanács elnökének. A bűnüldöző szervek elutasították, hogy rágalmazás vádjával büntetőeljárást indítsanak az ügyben.

Ugyanebben az évben Putyin 68. születésnapja alkalmából egy Putyin-maszkot viselő férfival jelent meg a városban. A maszkot viselő férfi megígérte, hogy száz évig fog élni, egész életében folytatja Oroszország kormányzását, és „felemeli az országot a térdéről”.

Egy évvel korábban nyilvánosan elégette a város fő kórháza igazgatójának képmását. Egy finom célzásokkal teli mese szövegét is közzétette egy képzeletbeli orvosról, aki annyira inkompetens volt, hogy a városlakók elégették a képmását.

Mihail Abdalkin politikai karriert futott be azzal, hogy nyilvános tiltakozó akciókkal próbált beszólni azoknak a politikusoknak, akik szerinte közömbösek a választóik helyzete iránt
Mihail Abdalkin politikai karriert futott be azzal, hogy nyilvános tiltakozó akciókkal próbált beszólni azoknak a politikusoknak, akik szerinte közömbösek a választóik helyzete iránt

„A bíróság elemzésre küldte a szöveget, és arra a következtetésre jutott, hogy negatív és tendenciózus jellege ellenére nem tartalmaz semmi udvariatlan vagy sértő dolgot” – olvasható egy akkori médiabeszámolóban.

Abdalkin 2021-ben a városlakók „hálája jeléül” egy vödörnyi bikatrágyával ajándékozta meg a csapajevszki városvezetés főnökét.

„Az elmúlt néhány évben betiltották a tüntetéseket – mondta. – Nehéz tiltakozást szervezni vagy akár csak találkozni a választókkal. A tiltakozás szinte lehetetlenné vált. Ezért alternatívákat kell keresnem, mert az embereknek tudniuk kell, hogy nem mindenki ül csendben, hogy vannak, akik ellenzik.”

„Ha ezt nyíltan kimondod, akkor rengeteg közigazgatási és büntetőtörvényt sértesz meg – tette hozzá. – Így kénytelen voltam áttérni a metaforákra és az ezópiai nyelvezetre.”

Ezt a nyilvános kifejezésmódot Abdalkin akcionizmusnak nevezte el, és nem tudja, mi lesz a következő lépése.

„Ebben a tekintetben nincsenek terveim a jövőre nézve” – mondta.

Szöveg: Robert Coalson, a Szabad Európa orosz szerkesztősége az Idel.Realities szerkesztőségének riportja nyomán.
XS
SM
MD
LG