Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A többség arra számít, hogy hamarosan újra kelleni fog a védettségi kártya


Nyíregyházán kiszolgálnak egy vendéget 2021. április 24-én
Nyíregyházán kiszolgálnak egy vendéget 2021. április 24-én

A lakosság elsöprő többsége arra számít, hogy még az ősszel szigorítást fog indokolni Magyarországon az újra erősödő járvány. Ezen belül inkább a fiatalabbak számolnak ezzel, az idősebbek egy kicsit kevésbé.

A magyarok négyötöde arra számít, hogy ősszel szigorítani fog a kormány, és védettségi igazolvány kell majd a mozikba, éttermekbe, kávézókba és a hasonló intézményekbe. Ez a Napi.hu számára készített ezerfős mintán végzett reprezentatív felmérésből derült ki.

A válaszadók egy része későbbre vár ilyen jellegű szigorítást, kicsit több mint tizedük szerint viszont soha nem fog kelleni már a magyar védettségi kártya ilyesmihez.

Iskolázottság alapján minél képzettebb volt egy válaszadó, annál korábbra várta ezt a jellegű szigorítást. Ennek megfelelően az alapfokú végzettségűek mondták azt a legnagyobb arányban, hogy soha nem lesz már ilyen szigorítás, de nekik is mindössze 14 százalékuk gondolta így.

Lakóhely alapján a budapestiek várnak a leghamarabb szigorításokat, és a megyeszékhelyeken élők a legkevésbé. Szintén a megyeszékhelyeken élők gondolják a legnagyobb arányban, hogy soha nem fog már védettségi igazolás kelleni ahhoz, hogy az ember bemehessen mondjuk egy színházba vagy egy kocsmába. De ez utóbbi is csak 14 százalékos részarányt jelent.

Életkor alapján pedig a fiatalabbak készülnek a leginkább a kártya újbóli használatára a közeljövőben, és a hatvan éven felüliek a legkevésbé. A 18–39 éves korosztályból 85 százalék várja már őszre ezt a szigorítást, a hatvan éven felülieknek 76 százaléka. A hatvan évnél idősebb válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy soha többé nem fog ilyesmire kelleni a védettségi igazolás.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG