Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A török ​​parlament valószínűleg hetekig nem szavaz még Svédország NATO-tagságáról


A török parlament külügyi bizottsága zöld utat adott a svéd NATO-tagságnak. 2023. december 26.
A török parlament külügyi bizottsága zöld utat adott a svéd NATO-tagságnak. 2023. december 26.

A török parlament január közepe előtt aligha tartja meg a szavazást Svédország NATO-csatlakozási szándékáról – közölték parlamenti források csütörtökön az AFP-vel.

Svédország csatlakozását az Egyesült Államok vezette nyugati szövetséghez kedden hagyta jóvá a külügyi bizottság, amely 19 hónapja tartó és a nyugati partnerek haragját kivívó patthelyzetnek vetett ezzel véget.

A jogszabályt most meg kell szavaznia a teljes, hatszáz tagú parlamentnek is, ahol Recep Tayyip Erdoğan elnök kormányzó szövetsége birtokolja a többséget, majd az államfőnek alá is kell írnia ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

Bár Erdoğan pártja rendkívüli ülést hívhat össze, valószínűnek tűnik, hogy vár január 15-ig, amikor a törvényhozók visszatérnek a téli szünetről.

A skandináv ország szomszédjával, Finnországgal együtt hagyott fel több évtizedes katonai el nem kötelezettségével, és Oroszország 2022 februárjában indított ukrajnai inváziója után kérte a felvételét a NATO-ba.

A NATO-tagok közül egyedül Törökország és Magyarország ellenezte ezt. Törökország végül beletörődött Finnország csatlakozásába, de továbbra is azzal vádolta Svédországot, hogy nem tudta felszámolni az Ankarában terroristának tartott, száműzetésben működő kurd csoportokat.

Ehhez kapcsolódóan: Svédország egy lépéssel közelebb a NATO-tagsághoz a török bizottsági döntéssel

„Teljesíteni a kötelezettségvállalásokat”

Svédország török nyomásra szigorított terrorellenes jogszabályain, Erdoğan pedig a júliusi NATO-csúcson lemondott a kifogásairól Svédország kérelmével szemben, miközben engedményeket igyekezett kicsikarni az Egyesült Államoktól.

Erdoğan ahhoz kötötte a svéd kérelem törökországi ratifikálását, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa azzal egyidejűleg hagyja jóvá Ankara kérését negyven darab F–16-os repülőgép és alkatrészek szállítására.

Jóllehet az amerikai kormányzat megígérte, hogy lépést tesz ennek érdekében, a jóváhagyás a kongresszus ellenállásába ütközött.

Hakan Fidan török külügyminiszter szerdán telefonon tárgyalt Svédország NATO-tagságáról amerikai kollégájával, Antony Blinkennel – közölte egy diplomáciai forrás egy nappal azután, hogy a parlamenti bizottság zöld jelzést adott.

Fidan azt mondta Blinkennek: Törökország most azt várja az amerikai kormánytól és a kongresszustól, hogy „a szövetség szellemének megfelelően járjon el, és teljesítse a vállalt kötelezettségeket” az F–16-osokkal kapcsolatban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte, hogy a parlamenti bizottság jóváhagyta Svédország NATO-tagságát, és sürgette Törökországot és Magyarországot, hogy „a lehető leghamarabb” fejezzék be a ratifikációt.

Mivel az ankarai törvényhozás kéthetes szünetet tart, az ütemterv „az amerikaiakkal folytatott tárgyalásoktól is függ” – mondta egy másik parlamenti forrás az AFP-nek.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG