Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tüntetők közé lőttek az orosz katonák a déli Energodar városában


Az orosz megszállás ellen tüntettek Energodarban 2022. március 20-án.
Az orosz megszállás ellen tüntettek Energodarban 2022. március 20-án.

Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel az orosz invázió elleni tüntetést a megszállt Energodarban. A város mellet működik a Zaporizzsja atomerőmű, amely a legnagyobb teljesítményű egész Európában.

A BBC több ellenőrzött videót is bemutatott, amelyen füstgránátokat lőnek az emberek közé és folyamatosan lövések hangját lehet hallani, miközben sokan futva menekülnek a város főteréről. A közösségi médiába is számos felvétel megjelent az incidensről.

Ukrajna állami nukleáris ügynöksége, az Energoatom szintén közzétett egy videót a Telegramon, amelyen oszlatógránátok robbanása látható.

„Ma reggel a város lakói egy békés tüntetésre gyűltek össze Ukrajna támogatására. Elénekelték a himnuszt és beszélgettek egymással. Miután az energodari lakosok tömege oszlani kezdett, rendőrségi furgonokok tűntek fel, és a megszállók elkezdték beletuszkolni a helyieket” – közölte az Energoatom.

„Perceken belül robbanások zaja rázta meg a várost, és heves lövöldözés hangjai. A rémült lakók menekülni kezdtek” – tette hozzá az ukrán nukleáris ügynökség. A jelentések szerint négy ember sebesült meg. A városban már korábban is tartottak békés tüntetéseket az orosz megszállás ellen.

Az orosz hadsereg március 4-én foglalta el a Zaporizzsja atomerőművet és a mintegy 53 ezer lakosú Energodar városát. A térségben zajló harcokban kigyulladt az erőmű egyik adminisztratív épülete, ami nemzetközi riadalmat váltott ki. Ukrajna az orosz ágyúzást tette felelőssé, Moszkva tagadta a felelősséget. Sugárszennyezés nem történt, de az incidens az 1986-os csernobili katasztrófára emlékeztette a világot, amely Európát is érintette.

Jelentős Ukrajna-párti tüntetések voltak az oroszok által megszállt többi déli városban is, Herszonban és Melitopolban.

XS
SM
MD
LG