Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A V4-ek kormányfői szolidaritásukat fejezték ki Csehországgal


Vörös alsónadrágok feltartásával tüntettek a prágai orosz nagykövetség előtt 2021. április 18-én a vrbeticei lőszerraktár felrobbantásában betöltött orosz szerep miatt
Vörös alsónadrágok feltartásával tüntettek a prágai orosz nagykövetség előtt 2021. április 18-én a vrbeticei lőszerraktár felrobbantásában betöltött orosz szerep miatt

A visegrádi országok (V4) miniszterelnökei szolidaritásukat fejezték ki Csehországgal az Oroszországgal kialakult feszült helyzettel kapcsolatban.

A lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő „teljes szolidaritásáról” biztosította a „közeli partnernek” számító Csehországot az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei által 2014-ben felrobbantott vrbeticei fegyverraktárral kapcsolatban.

„Elítéljük Oroszországnak ezen újabb sajnálatos, európai földön elkövetett agressziós cselekményeit és jogsértéseit. Elítéljük a Cseh Köztársaságnak a 18 orosz hírszerző kiutasításáról szóló, teljességgel jogos döntésére válaszul Oroszország által elrendelt aránytalan intézkedéseket, s diplomáciai és konzuli támogatásunkat ajánljuk fel Csehországnak” – írták.

„Csehország miniszterelnökével együtt határozottan elítéljük az orosz titkosszolgálatok ügynökei által végrehajtott illegális és erőszakos cselekményeket. Nem fogjuk hagyni, hogy ezek a tevékenységek megosszák Európát. A visegrádi csoport országai eltökéltek, hogy az Európai Unió többi tagállamával együtt intézkedéseket fogadjanak el ellenálló képességünk megerősítése érdekében” – hangsúlyozták.

Április 17-én a cseh kormány kiutasított 18 orosz diplomatát, akikről úgy vélik, kémkedtek. Válaszul Moszkva kiutasította Csehország nagykövetségének 20 dolgozóját. A két ország viszonya azután vált kivételesen feszültté, hogy április 17-én, Csehországban lezárult a vrbeticei lőszerraktár 2014-es felrobbantásával kapcsolatos vizsgálat. A cseh titkosszolgálatok jelentése szerint a robbantásért az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei felelősek.

XS
SM
MD
LG