Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A válság kivédése után jöhet a fiskális szigor ideje az Európai Unióban


Könnyebben érthető és követhető szabályokat ígér a tagállamoknak az Európai Bizottság a fiskális politika átalakításával. A kormányokat adósságcsökkentő pályára ösztönzik, megelőzve az költségvetési hiány és az államadósság elszabadulását. A magyar kormányt a választási túlköltekezés miatt bírálják.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

A válság kivédése után jöhet a fiskális szigor ideje az Európai Unióban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:37 0:00

A beszélgetés főbb gondolatai: kihozta a fiskális együttműködés nélküli monetáris unió hibáit a 2008-as gazdasági és pénzügyi válság, Görögország majdnem bele is bukott. Az EU tanult a leckéből: a megszorítások politikája helyett a gazdasági élénkítést tűzte a zászlajára, amikor tíz évvel később a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború fenyegetett visszaeséssel. A taktika bevált, a munkahelyek és a vásárlóerő megőrzésével életben maradt az európai gazdaság. Ennek azonban a költségvetési hiány és az államadósságok növekedése volt az ára, ennek kezelését szolgálja a fiskális politika megújítása. Ebben a büntetőintézkedések helyett az ösztönzésen van a hangsúly: az eladósodott tagállamoknak négyéves adósságcsökkentő terveket kell vállalniuk.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG