Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Vatikán szerint bizonyos körülmények között meg lehet keresztelni a transzneműeket


Ferenc pápa imát mond a Szent Péter térre néző ablakából 2023. november 1-jén
Ferenc pápa imát mond a Szent Péter térre néző ablakából 2023. november 1-jén

Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája elutasítja a nemek közötti átmenet koncepcióját, így sok transznemű katolikus kirekesztettnek érzi magát. A Vatikán szerdán nyilvánosságra hozott egy ezzel élesen ellentétes nyilatkozatot.

E szerint bizonyos körülmények között megengedi transznemű személyek megkeresztelését és keresztszülővé válását.

„Ez nagy lépés a transzintegráció felé (…) nagy és jó hír” – mondta Francis DeBernardo, a marylandi székhelyű New Ways lelkészség ügyvezetője. A gyülekezet az LMBTQ-emberek nagyobb elfogadását szorgalmazza az egyházon belül.

A dokumentumot október 21-én írta alá Ferenc pápa és Víctor Manuel Fernández bíboros, a Vatikáni Hittani Kongregáció vezetője, és szerdán tették közzé a hivatal honlapján.

Ha ez nem okoz botrányt vagy „iránytévesztést” a többi katolikusnál, a transznemű személy „ugyanolyan feltételek mellett veheti fel a keresztséget, mint a többi hívő” – áll a dokumentumban.

Hasonlóképpen – mondja ki a dokumentum –, a transz felnőttek, még ha nemváltoztató műtéten estek is át, bizonyos feltételek mellett lehetnek keresztapák vagy keresztanyák.

DeBernardo szerint ez annak a 2015-ös vatikáni döntésnek az érvénytelenítése, amely megtiltotta egy spanyolországi transz férfinak, hogy keresztszülő legyen.

Ferenc pápasága alatt gyakran kifejezésre juttatta, hogy szeretné, ha a katolikus egyház elfogadóbb lenne az LMBTQ-emberek iránt, még akkor is, ha az azonos neműek házasságát és szexuális tevékenységét elutasító tanok továbbra is szilárdan érvényben maradnak.

Az Egyesült Államok plébániáinak kisszámú, de egyre növekvő csoportja LMBTQ-támogató közösségeket hozott létre, és saját feltételeik szerint üdvözlik a transznemű embereket. Ennek ellenére több katolikus egyházmegye iránymutatást adott ki, amelyben korlátok közé szorítja a transz embereket, és elutasítja nemi identitásuk elismerését.

James Martin jezsuita tiszteletes, aki évek óta szorgalmazza az LMBTQ-személyek nagyobb mértékű bevonását az egyházba, üdvözölte az új dokumentumot.

„Számos egyházmegyében és egyházközségben, köztük az Egyesült Államokban is, szigorúan korlátozzák a transznemű katolikusokat abban, hogy részt vegyenek az egyház életében – nem a kánonjog alapján, hanem a püspökök, papok és lelkipásztori munkatársak döntései miatt” – írta e-mailjében.

„Így a Vatikán nyilatkozata nemcsak személyük, hanem saját egyházukban elfoglalt helyük egyértelmű elismerése is – közölte. – Remélem, hogy ez segít a katolikus egyháznak inkább emberként, mintsem problémaként kezelni őket.”

A Vatikán szerint a dokumentum válasz egy brazil püspök júliusi levelére, amelyben az LMBTQ-emberek részvételének lehetőségéről érdeklődött keresztelőkön és esküvőkön.

DeBernardo azt mondta: a dokumentum „bizonyítja, hogy a katolikus egyház meg tudja változtatni a véleményét – és meg is teszi – bizonyos gyakorlatokkal és politikákkal kapcsolatban”, és felvetette, hogy egyes egyházmegyék transzellenes intézkedéseit most esetleg vissza kellene vonni. Ám csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a dokumentum fenntartja az azonos nemű párok keresztszülőségének tilalmát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG