Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A vételár kifizetésével pénzügyi értelemben is lezárult a Vodafone megvásárlása


Járókelő a Vodafone magyarországi leányvállalatának plakátja előtt a fővárosban. A 4iG és a magyar állam felvásárolta a céget, amelynek új neve one lehet
Járókelő a Vodafone magyarországi leányvállalatának plakátja előtt a fővárosban. A 4iG és a magyar állam felvásárolta a céget, amelynek új neve one lehet

Ezzel a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos, míg a magyar állam tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 49 százalékos közvetett befolyást szerzett a Vodafone Magyarország Zrt.-ben. Az ügylettel hozzájuk került a Vodafone hárommilliós ügyfélköre.

A Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG közleményében a magyar távközlés történetének egyik legjelentősebb piacformáló tranzakciójának nevezi az akvizíciót, amellyel korábban több cikkben is foglalkozott a Szabad Európa.

A közleményben a cég megerősíti, hogy az akvizícióval az új tulajdonosokhoz kerültek a Vodafone Magyarország

  • mobilfrekvenciái,
  • az aktív rádiós átviteli berendezései,
  • az aktív antennák és kábelek,
  • a kültéri kabinetek egy része,
  • a felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata.

A bejelentés szerint a tulajdonosváltás az ügyfeleket nem érinti, a lakossági és az üzleti ügyfelek is változatlan formában vehetik igénybe a cég szolgáltatásait. A Vodafone Magyarország tranzakció kapcsán közzétett cégértéke 660 milliárd forint.

Ehhez kapcsolódóan: A Vodafone felvásárlásával beállt a piac: a cégek verseny helyett árat emelnek

Mint arról korábban a Szabad Európa beszámolt, az állam nemcsak a Vodafone 49 százalékát vette meg, hanem hitelt is nyújtott az eleve eladósodott magáncég, a 4iG 51 százalékos vételárrészéhez. Mindezt úgy, hogy a kormány nem világíttatta át a Vodafone-t, mielőtt megvette volna, megelégedett azzal, hogy a 4iG megosztotta vele az ő megbízásából készült felmérést. Az ügylet körül több furcsaság is van, ezekről ebben a cikkben olvashatnak és az alábbi podcastban is hallhatnak.

Miért vette meg a magyar állam a Vodafone-t?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:09:43 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG