Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A világ legnagyobb fáját is fenyegeti a kaliforniai erdőtűz


Helikopteres tűzoltás a Sequoia nemzeti parkban
Helikopteres tűzoltás a Sequoia nemzeti parkban

Évezredes fenyőket pusztított el egy erdőtűz Kaliforniában, ahol a világ legnagyobb fája is veszélybe került. A védett erdő alkalmazkodott az időszakos tüzekhez, de a mostani tűzvész az éghajlatváltozás okozta szárazság miatt a normálisnál sokkal súlyosabb.

A kaliforniai Sierra Nevadában található Sequoia nemzeti park a világ egyik legismertebb természetvédelmi területe az itt növő óriás mamutfenyőknek köszönhetően. Itt található a Sherman tábornok néven ismert, több, mint 2000 éves, 83 méter magas fenyő is, amelyet a világ legnagyobb fájaként tartanak számon.

Tűzálló borítással védik a fákat és házakat

A Nemzeti Parkszolgálat elmondása szerint a hétvégén két helyen villám gyújtotta be az aljnövényezetet. Miután a két tűz egyesült, olyan intenzív erdőtűz keletkezett, hogy a lángokkal küzdő tűzoltókat is evakuálni kellett.

Katy Hooper tűzoltósági szóvivő elmondása szerint a világ legnagyobb fájának törzsét olyan tűzálló alumíniummal burkolták be, amelyet általában történelmi faépületek védelmére használnak. Hasonló védőréteggel burkolták be a környékbeli házakat is. A burkolat eltéríti a hőt, és segít megakadályozni, hogy a gyúlékony anyagok meggyulladjanak, emellett megakadályozza, hogy a levegőben szálló parázs, amely nagyban hozzájárul az erdőtüzek terjedéséhez, átcsússzon a szellőzőnyílásokon és más nyílásokon. Az üvegszálas hátlappal és akril ragasztóval ellátott csomagolások akár 550 fokos hőt is kibírnak.

A Sherman-fa így a tűzoltóság szerint biztonságban van, azt azonban nem tudják, túlélte-e a tüzet egy másik híres, mintegy 2000 éves óriásfacsoport, a „négy gárdista”, amelyek a mamutfenyő-liget bejáratát jelzik.

A Sequoia nemzeti parkban időről időre előfordulnak erdőtüzek, amihez a mamutfenyők alkalmazkodtak is: a tűz elősegíti a fák tobozhullatását, és tisztásokat hoz létre, ahol növekedhetnek a mamutfenyők. A mostani tűz azonban jóval intenzívebb az eddig megszokottaknál, ami szakértők szerint az éghajlatváltozással függ össze. Az elmúlt 30 évben a régió melegebbé és szárazabbá vált, és gyakoribb lett a szélsőséges időjárás, emiatt az egész térségben gyakoribbá és pusztítóbbá váltak az erdőtüzek.

A klímaváltozás miatt súlyosabbak az erdőtüzek

A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi minisztérium szerint Kaliforniában idén több, mint 7000 erdőtűz 3000-nél is több házat és más épületet rongált meg, vagy pusztított el, és jóval több, mint 3000 négyzetmérföldnyi területet égetett le. Tavaly a Castle-tűz a Nemzeti Park Szolgálat becslése szerint 7500-10600 nagy mamutfenyőt égetett fel: a becslések szerint a világ összes mamutfenyőjének 10-14%-át.

A Sequoia nemzeti parki erőtűz miatt ki kellett üríteni az erdő főbejáratán kívül fekvő, mintegy 2500 fős települést is. A tűzoltóság árkok ásásával próbálja megakadályozni, hogy a tűz elérje az épületeket. A tüzet eddig nem sikerült teljesen megfékezni, bár szombaton a hűvösebb, nyugodtabb időjárás, valamint az alacsony légrétegekben megrekedt füst, amely elzárta a levegőt az égés elől, korlátozta a terjedését. Azonban az amerikai meteorológiai szolgálat vasárnapra erős szelet és alacsonyabb páratartalmat jósol, ami súlyosbíthatja a helyzetet.

A Guardiannak Rebecca Paterson tűzvédelmi információs szóvivő azt mondta: az szerencsére nem fenyeget, hogy a viharos eredetű szél ismét kontrollálhatatlan futótűzzé változtatja az erdőtüzet, azonban a szárazság miatt a tűz további terjedésére számítanak.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!

XS
SM
MD
LG