Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A világi iskolából kitiltott tizenéves afgán lányok a tálibok által működtetett medreszékben tanulnának


A lányok egy vallási magániskolában, azaz medreszében Afganisztán Parvan tartományában. A hatalom visszaszerzése óta a tálibok számos világi iskolát, állami egyetemet és szakképzési központot alakítottak át iszlám szemináriummá
A lányok egy vallási magániskolában, azaz medreszében Afganisztán Parvan tartományában. A hatalom visszaszerzése óta a tálibok számos világi iskolát, állami egyetemet és szakképzési központot alakítottak át iszlám szemináriummá

Egyre több tizenéves afgán lány fordul a tálibok által fenntartott vallási iskolákhoz, a medreszékhez, hogy folytathassa tanulmányait. Az Afganisztánt kormányzó radikálisok ugyanis eltiltották a lányokat és nőket a világi oktatástól, de minden korosztály számára lehetővé tették, hogy iszlám szemináriumokba járjanak, amelyek száma azóta nőtt, hogy 2021-ben visszatértek a hatalomba.

Fekete arcfátylat viselő lányok egy csoportja lép be csendben egy medreszébe (vallásos iskolába) Afganisztán központi Gór tartományában.

Az iszlám szemináriumban tucatnyi tizenéves lány ül a padlón előre-hátra hintázva, miközben a Koránt, az iszlám szent könyvének passzusait szavalja.

Köztük van Zohra Zsalali is, aki végzős volt, amikor a tálibok 2021-ben visszavették a hatalmat. A militáns csoport rövid időn belül megtiltotta a hatodik osztály feletti lányoknak, hogy iskolába járjanak. Ezzel szertefoszlott Zohra álma, hogy orvos lesz belőle.

Zsalali most ama több ezer tizenéves lány közé tartozik, akik a tálibok által működtetett medreszékbe iratkoztak be utolsó lehetőségként, hogy továbbtanulhassanak. A harcosok minden korosztály számára lehetővé tették, hogy a mintegy negyvenmilliós, többségében muszlim vallású Afganisztánban az iszlám szemináriumokban tanulhassanak.

„Azt akarjuk, hogy nyitva legyenek a rendes iskoláink – mondta a 18 éves lány a Szabad Európa Azadi Rádiójának. – A hittan mellett más tantárgyakat is szeretnénk tanulni.”

A tálibok megfogadták, hogy a modern világi oktatás minden formáját kiirtják, amely azután virágzott fel Afganisztánban, hogy az Egyesült Államok vezette invázió 2001-ben megdöntötte első rendszerüket.

Női diákok egy medreszében Gór tartományban. Sokuk számára ez az egyetlen lehetőség az oktatásra, bár a képzés a vallási tanulmányokra korlátozódik
Női diákok egy medreszében Gór tartományban. Sokuk számára ez az egyetlen lehetőség az oktatásra, bár a képzés a vallási tanulmányokra korlátozódik

A hatalom visszaszerzése óta a harcosok számos világi iskolát, állami egyetemet és szakképzőközpontot alakítottak át iszlám szemináriummá, ami az országban a medreszék számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett.

Az iszlamista csoport eltökélte, hogy átalakítja a nemzeti tantervet, és az ország 34 tartományra kiterjedő medreszehálózatot épít ki.

Tamina Kudúszi volt egyetemi hallgató az Azadi Rádiónak elmondta, hogy a tálibok modern oktatáshoz való hozzáállása önpusztító.

„Hogy tudnánk megállni a saját lábunkon, ha nincs modern oktatás? – tette fel a kérdést. – A tanulatlan nők nem lesznek képesek elérni semmit.”

Kudúszi azután iratkozott be egy medreszébe az északi Parvan tartományban, hogy a tálibok decemberben betiltották a nők egyetemi tanulmányait. Azt mondta, hogy a szemináriumba járás lehetővé teszi számára, hogy legalább valamilyen formában oktatásban részesüljön.

A tálibok által vezetett medreszékben a diákok a Koránt olvassák és memorizálják, amely arab nyelvű, amit csak kevés afgán ért. Emellett Mohamed próféta tanításait és mondásait is megtanulják.

Neda Rahmani, a délnyugati Nimroz tartomány egykori egyetemi hallgatója szerint az oktatásnak a vallási tanulmányokra való korlátozása káros Afganisztán számára, ahol minden területen szükség van férfiakra és nőkre, beleértve az oktatást, az egészségügyet, sőt még a biztonsági ágazatot is.

„A táliboknak időt kell fordítaniuk arra, hogy átgondolják és megértsék a nők szerepét a tartományban” – mondta a 21 éves lány, aki maga is egy medreszébe jár.

A radikálisok igyekeznek magyarázattal szolgálni a modern világi oktatás felszámolására tett erőfeszítéseikre.

Mavlavi Abdul Zsabbar Szakíb, a tálibok góri oktatási osztályának vezetője szerint „a modern oktatás nem kötelező a nőknek”.

„Meg kell szerezniük a helyes vallási ismereteket saját maguk és családjuk számára” – mondta az Azadi Rádiónak.

Egy medreszébe járó lány Parvan tartományban
Egy medreszébe járó lány Parvan tartományban

Sok afgán vallási személyiség és tanár azonban nem ért egyet ezzel. Azzal vádolják a tálibokat, hogy arra használják a medreszéket, hogy szélsőséges ideológiájukkal átmossák a fiatal generáció agyát és felszámolják az oktatás modern formáit.

„Szükségünk van a modern oktatásra, mint kenyérre és vízre – mondta egy Nimrozban élő iszlám tudós, aki a megtorlástól való félelmében névtelenséget kért. – Női orvosokra van szükségünk. Szükségünk van női mérnökökre és tanárokra is.”

A lányok és nők oktatásának korlátozása mellett a tálibok a nők megjelenésére, szabad mozgására és munkavállalási jogára is szigorú korlátozásokat vezettek be.

Razia Haksanasz, egy parvani kilencedikes tanuló átélte, ahogy fokozatosan romlik a lányok és nők oktatáshoz való hozzáférése. Attól tart, hogy a tálibok még a medreszék látogatását is megtiltják a lányoknak.

„A jövőm itt sötét” – mondta az Azadi Rádiónak.

Szöveg: Abubakar Siddique a Szabad Európához tartozó Azadi Rádió tudósítói, Ahmed Hanajes és Manszúr Hoszrov anyagai alapján.
XS
SM
MD
LG