Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A virológus szerint máris látni a szennyvízadatokban augusztus 20. hatását


Oltás az AstraZeneca-vakcinával egy ikervári háziorvosi rendelőben 2021. március 17-én
Oltás az AstraZeneca-vakcinával egy ikervári háziorvosi rendelőben 2021. március 17-én

Folyamatosan emelkedik az újonnan igazolt fertőzöttek száma. Szerda óta 180 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt egy beteg. A friss szennyvízadatok szerint emelkedik több városban a vírus örökítőanyaga a szennyvízben.

Az újonnan regisztrált fertőzöttekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 811 517 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 056 fő. Az aktív fertőzöttek száma 6 861. Kórházban 93 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati járványportál adatai szerint a beoltottak száma 5 715 525 fő, közülük 5 504 899 fő már a második oltását is megkapta.

A friss budapesti és szegedi szennyvízadatokból már látni az augusztus 20-ai ünneplés hatását – mondta szerdán Rusvai Miklós. A virológus a Blikknek beszélt arról, hogy az iskolakezdés hatással lesz a negyedik hullám felfutására is. Szerinte az esetszámok várhatóan az iskolakezdést követően 8-10 nappal növekednek majd.

Rusvai Miklós egyébként nem tartja indokoltnak a 12 év alatti korosztály oltását, mert erre a korosztályra nincs kifejlesztve vakcina és az ő esetükben nagyon ritka a megbetegedés.

Két maszkot javasol egy epidemiológus

Ezt tanácsolja egy görög szakember a delta-variáns miatt. Athina Linou, az Athéni Egyetem epidemiológusa szerint két maszkot kellene hordaniuk az embereknek.

Korábban az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakemberei is azt mutatták ki, hogy két, egymáson viselt maszk hatékonyabb a koronavírus terjedésének lassítására, mint egy maszk viselése. Textilmaszkok esetében az Egészségügyi Világszervezet eddig is a háromrétegű megoldást javasolta.

XS
SM
MD
LG