Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Vöröskereszt próbál bejutni Mariupolba, Zelenszkij szerint elaknásítják Ukrajnát


Egy kiégett páncélozott személyszállító a kijevi régióban lévő Makariv városában 2022. április 1-jén.
Egy kiégett páncélozott személyszállító a kijevi régióban lévő Makariv városában 2022. április 1-jén.

A Vöröskereszt konvoja ismét Mariupol felé tart, hogy az ostromlott városban rekedt civileket menekítsen ki. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint felkészültek a fokozott keleti támadásokra, közben arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők katasztrófát idéztek elő azzal, hogy elaknásították a teljes területet a főváros körül.

Mariupolt, az Azovi-tengeri kikötővárost a háború legsúlyosabb harcai pusztították el, ezreket ölhettek meg, és sokezren elmenekültek. Tízezrek rekedtek a városban, ahol alig van víz és élelem.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken küldött egy csapatot, hogy vezessenek ki egy körülbelül 54 ukrán autóbuszból és magánautókból álló konvojt a városból, de visszafordultak, mert szerintük a körülmények lehetetlenné tették a műveletet.

„Szombaton újra megpróbálják megoldani a civilek biztonságos áthaladását” – közölte az ICRC.

Kirilo Timosenko, Zelenszkij fő tanácsadója a Telegramon közölte, hogy pénteken nagyjából háromezer embernek sikerült elmenekülnie Mariupolból, és több mint háromezret evakuáltak más városokból.

Aknákat telepítenek a visszavonuló orosz csapatok

Közben Zelenszkij azt mondta, hogy a visszavonuló orosz erők aknákat telepítettek Kijev körül, még otthonok és holttestek közelébe is.

„Az egész területet elaknásítják. Aknákat telepítenek otthonokhoz, eszközökhöz, még a meggyilkoltak holttesteihez is”

– mondta Zelenszkij éjszakai videóbeszédében. „Sok drótakadály van, és sok egyéb veszély is” – tette hozzá.

Zelenszkij szerint nehéz csatáknak néznek elébe, ahogy Oroszország átcsoportosítja csapatait. „Egy még aktívabb védekezésre készülünk” - mondta, hozzátéve, hogy jelentős orosz támadásokra számít az ország keleti részén.

„Az orosz haderőt Donbászban vonják össze, Harkiv irányába. Új, erős csapásokra készülnek” – mondta az ukrán elnök. A legutóbbi, pénteki tárgyalási fordulóról nem mondott részleteket.

Szombaton, a hajnali órákban az oroszok rakétákkal lőttek két közép-ukrajnai várost, Poltavát és Kremencsukot – írta Dmitro Lunyin, a poltavai régió vezetője. Azt mondta, szolgáltató- és lakóépületeket ért találat, az áldozatok számáról nem tudni.

Közben orosz tisztviselők azzal vádolták Ukrajnát, hogy pénteken helikopteres támadást hajtott végre az oroszországi Belgorodban, a határ közelében lévő üzemanyagraktár ellen. Ukrán védelmi tisztviselők nem kommentálták a történteket.

Ha beigazolódik, az bátor lépésnek számít Ukrajna részéről, amelyet február 24. óta több irányból támadnak, és ez lenne az első katonai támadás orosz földön, idegen erők által, a második világháború óta.

A RFE/RL összefoglalója.

XS
SM
MD
LG