Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Wagner-főnök Prigozsin: „Egy különleges művelet a különleges műveletben?”


Jevgenyij Prigozsin
Jevgenyij Prigozsin

A pimasz és profán Wagner magánkatonai cég főnöke, Jevgenyij Prigozsin az elmúlt hónapokban nagy nyilvánosságot kapott, mivel erői súlyos harcokban vettek részt Ukrajnában. Vajon politikai ambíciókat táplál, vagy továbbra is Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes végrehajtója marad?

A Kremlhez kötődő Jevgenyij Prigozsin üzletember évekig nagyrészt az árnyékban tevékenykedett, vagyont halmozott fel kormányzati vendéglátóipari és egyéb szerződésekből, miközben csendben egy hírhedt trollgyárat is vezetett Szentpétervárott, amely Moszkva külföldi választásbefolyásolási műveleteiben játszott vezető szerepet.

Az elmúlt hónapokban azonban – amikor látszólagos magáncége, a Wagner zsoldoscsoport viselte a kelet-ukrajnai Bahmut városában és környékén zajló heves harcok terhét – Prigozsin a reflektorfénybe lépett. A Wagner olyan videókat tett közzé, amelyeken személyesen látogatja meg a börtönöket, hogy elítélteket toborozzon az ukrajnai harcokhoz, vagy állítólag bejárja Bahmut harcoktól sújtott utcáit.

Gyakori, nyers nyelvezetű sajtóközleményei és a magas rangú orosz tisztviselők és katonai vezetők féktelen, káromkodásokkal tarkított bírálata személyes védjegyévé vált. Ennek nyomán egyesek felvetették, hogy politikai ambíciókat táplálhat, akár Vlagyimir Putyin elnök kihívója is lehet.

Egy videóban, amelyet a május 9-i győzelemnapi ünnepség idején tettek közzé, Prigozsin egy halom holttest előtt áll, amelyekről azt állítja, hogy megölt Wagner-rohamosztagosok, és azzal vádolja a magas rangú orosz katonai vezetőket, hogy hozzá nem értésükkel okozták a halálukat. Prigozsin különösen élesen bírálta Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert, akit régóta Putyin egyik legközelebbi tanácsadójának tartanak.

Igor Girkin, más néven Sztrelkov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat egykori ügynöke és orosz katonai veterán kulcsszerepet játszott a 2014-ben kezdődött, Oroszország által irányított kelet-ukrajnai, Kijev-ellenes invázióban. Múlt hónapban egy podcastban azt mondta, hogy „megkezdődött a harc a Putyin utáni Kremlért”.

„Komoly erők áll Prigozsin mögött” – tette hozzá.

„Csak egy fickó néhány étteremmel”

A 61 éves Prigozsin Putyinhoz hasonlóan Leningrád (ma Szentpétervár) szülötte. Hatalomra jutását az elnökkel való személyes kapcsolatainak köszönheti, Putyin séfjének nevezték a Kreml rendezvényeinek ellátásában betöltött szerepe miatt. Még tinédzser korában tartóztatták le először. 1981-ben 12 évre ítélték, egy szovjet börtönben ült, miután egy bandával együtt bűnösnek találták egy lakás kirablásában. Kilenc év letöltése után, 1990-ben, egy évvel az Szovjetunió összeomlása előtt szabadult.

Prigozsin (balra) Vlagyimir Putyin (akkori) orosz miniszterelnöknek szolgál fel vacsorát Moszkva melletti éttermében 2011-ben
Prigozsin (balra) Vlagyimir Putyin (akkori) orosz miniszterelnöknek szolgál fel vacsorát Moszkva melletti éttermében 2011-ben

Valószínűleg a kilencvenes évek elején találkozott először Putyinnal, amikor megpróbált beszállni a kaszinóüzletbe, és Putyin, a szentpétervári városi kormányzat tisztviselője a szerencsejátékok felügyelőbizottságának elnöke volt.

Andrej Zaharov orosz oknyomozó újságíró a Szabad Európának elmondta, hogy Prigozsin hatalma Oroszországban ma is valószínűleg közvetlenül Putyintól származik.

„Már jó ideje különleges megbízásokat teljesít Putyin számára – mondta Zaharov, megemlítve az Internetkutatási Ügynökséget, más néven a trollgyárat, amellyel kampányokat folytattak a nyugati közvélemény és választások befolyásolására, és a Wagnert, amely 2014 óta támogatja a Kreml céljait Ukrajnában, Szíriában és több afrikai országban. – Hozzászokott ahhoz, hogy a problémákat olyan módszerekkel oldja meg, amelyeket Putyin bennfentesei általában nem használnak” – tette hozzá.

De szerinte Prigozsin pozíciója nem biztos.

„Régóta magyarázom, hogy ne értékeljék túl – figyelmeztetett Zaharov. – Ha az állam holnap leállítja a támogatását, ő csak egy egyszerű fickó lesz, akinek van néhány étterme Szentpétervárott, és semmi több. Minden, ami az övé, az összes Wagner-pénz, a trollgyár – mindezt állami szerződésekből fizetik. (…) Teljesen az államtól függ.”

Leonyid Svec ukrán politikai elemző egyetért azzal, hogy Prigozsinban a legfontosabb a Putyinhoz fűződő kapcsolata.

A kép a nyugalom megzavarására alkalmas.
Prigozsin egy május 5-én közzétett videón az orosz hadsereg felső vezetőihez fordul, miközben egy meg nem nevezett helyen elesett Wagner-harcosok holttestei előtt áll
Prigozsin egy május 5-én közzétett videón az orosz hadsereg felső vezetőihez fordul, miközben egy meg nem nevezett helyen elesett Wagner-harcosok holttestei előtt áll
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Prigozsin egy május 5-én közzétett videón az orosz hadsereg felső vezetőihez fordul, miközben egy meg nem nevezett helyen elesett Wagner-harcosok holttestei előtt áll

„Prigozsin olyan dolgokra képes, amiket csak olyan ember tehet meg, akit maga Putyin véd” – mondta Svec a Szabad Európa orosz szolgálatának, idézve a Geraszimov és Sojgu említésekor használt bárdolatlan jelzőket, valamint azt, ahogyan átdübörgött az orosz börtönökön, hogy több ezer elítéltet toborozzon ukrajnai szolgálatra.

„Vlagyimir Vlagyimirovics szabad kezet adott neki – tette hozzá az elnökre utalva. – Putyin imád különleges műveleteket végrehajtani a különleges műveleteken belül.”

„Bármi megtörténhet”

Az orosz katonai vezetők elleni egyik legutóbbi kirohanásában Prigozsin olyan durva megfogalmazást használt, amelyet sokan úgy értelmeztek, hogy Putyinra, a fegyveres erők legfőbb főparancsnokára utalt. Prigozsin később azt mondta, hogy nem Putyinról beszélt, de megjegyzései mégis felvetették a kérdést, hogy egy napon átlépheti-e a Kreml vörös vonalait.

Egy jelentés, amelyben az áll, hogy az amerikai hírszerzés kiszivárgott dokumentumai szerint Prigozsin felajánlotta: információkat ad át Ukrajnának az orosz csapatok állásáról, ha Kijev kivonja erőit Bahmutból, szintén kérdéseket vetett fel a lojalitásával kapcsolatban.

Svec elmondta: biztos benne, hogy Putyin elfojtaná Prigozsin esetleges utódlási ambícióit.

„Amint Putyin ezt megérzi – mondta –, valami hasonló fog történni Prigozsinnal, mint a radioaktív polóniumtámadás, amely 2006-ban megölte Alekszandr Litvinyenko volt FSZB-tisztet és Putyin-bírálót, vagy a közel halálos idegmérgezés, amely 2020 augusztusában érte Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Bármi megtörténhet.”

Prigozsin (jobbra) sebesült Wagner-zsoldosokkal beszélget az oroszországi Gelendzsikben 2022 végén
Prigozsin (jobbra) sebesült Wagner-zsoldosokkal beszélget az oroszországi Gelendzsikben 2022 végén

Svec úgy véli, Putyinnak olyasvalakire van szüksége, aki „a sarkába tud harapni azoknak a hivatalnokoknak és tiszteknek, akik nem tetszenek neki”.

„Putyinnak szüksége van valakire, aki idiótának nevezi Sojgut és Geraszimovot” – mondta.

Bár ez rossz fényt vethet Putyinra, mivel ő juttatta ezeket az embereket a posztjukra, ezt a kockázatot megengedheti magának – mondta Svec.

Mark Galeotti Oroszország-szakértő, a University College London Szláv Nyelvek és Kelet-európai Tanulmányok Tanszékének tiszteletbeli professzora a The Spectatorban azt írta, hogy „Prigozsin viselkedése jellemző Putyin elitmenedzselési stílusára”.

„A kölcsönös gyanakvás, a kannibalisztikus versengés és az opportunista önérdek kultúrája tartja hatalmon Putyint több mint két évtizede” – írta Galeotti, bár ez a gyakorlat háborús időkben kockázatos, amikor „egységre, fegyelemre és egymás támogatására van szükség”.

Makszim Reznyik szentpétervári liberális politikus a Szabad Európának adott interjúban hozzátette, hogy Prigozsin a bűnbak szerepét is betöltheti, amikor az orosz tisztviselők igyekeznek a harctéri hiányosságokért most és a jövőben is hibáztatni.

„Amit most látunk, az a vereségekért való felelősök keresése – mondta Reznyik. – Mind Prigozsin, mind azok, akik a hatalom csúcsán állnak, tökéletesen megértik ezt.”

A pörölykalapács

2022 novemberében egy Wagnerhez köthető közösségimédia-csatorna közzétett egy videót, amelyen egy állítólag az ukrán oldalra átszökött zsoldos látható, akit kalapáccsal agyonvertek. Prigozsin később megdicsérte a férfiakat, amiért megbüntették az árulót. Februárban egy hasonló videót tettek közzé. Mindkét videó egy 2017-es videóra emlékeztet, amelyen az látható, hogy orosz zsoldosok megkínoznak és megölnek egy, a szíriai hadseregből dezertáló katonát.

Bár a hátborzongató videók a világ nagy részét megdöbbentették, a pörölykalapácsos kép a Prigozsin márka szerves részévé vált, és ami még fontosabb, szimbolizálja azt a brutális változást, amelyen az orosz politikai kultúra átesett, amióta Putyin megtámadta Ukrajnát. Maffiafilmbe illő húzással Prigozsin egy művérrel bekent és hegedűtokba csomagolt kalapácsot küldött az Európai Uniónak, éppen akkor, amikor a blokk elfogadta azt a határozatot, amely az állami terror támogatójának nevezte Oroszországot.

2022 decemberében ismeretlen álarcosok kalapácsokat dobáltak a moszkvai finn nagykövetség területére. Ugyanebben a hónapban jelentések szerint a bűnüldöző szervek munkatársai egy tinédzsert ijesztgettek Arhangelszkben azzal, hogy a lakásában tartott házkutatás során kalapáccsal hadonásztak. Januárban Szergej Mironov Duma-képviselő egy fényképet tett közzé, amelyen kalapácsot tart a kezében. Azt állította, hogy a Wagnertől kapta ajándékba.

Prigozsin Wagner-zsoldosok körében egy május 10-én készült videófelvételen azzal fenyegetőzött, hogy a lőszerhiányra hivatkozva kivonja harcosait Bahmutból
Prigozsin Wagner-zsoldosok körében egy május 10-én készült videófelvételen azzal fenyegetőzött, hogy a lőszerhiányra hivatkozva kivonja harcosait Bahmutból

A kalapács az oroszországi árulók és ellenségek megszállott keresésének jelképévé vált mind belföldön, mind külföldön. Szimbolizálja azt a redukcionizmust is, amelyet Putyin Oroszországa megtapasztalt: az ember vagy hadonászik a kalapáccsal, vagy megverik vele.

„A pörölykalapács zseniális – mondta Svec. – Szörnyű, de zseniális. Simán lehet venni egyet a boltban, és kiosztani mint borzalmas ajándékot.”

Reznyik úgy jellemezte Prigozsint mint „Putyin fasiszta rezsimje összes démonának legorganikusabb megtestesítőjét”.

„Az, amit Prigozsin tesz, az összes demonstratív cselekedete, ami a pörölykalapáccsal és hasonló dolgokkal kapcsolatos, azt mutatja, hogy a putyinizmus haldoklásának legtisztább illusztrációját látjuk” – mondta a Szabad Európának.

Szöveg: Robert Coalson, a Szabad Európa Orosz Szolgálatának tudósítója Jelena Rikovceva anyaga alapján.
XS
SM
MD
LG