Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Wagner-vezér szerint több mint húszezer orosz zsoldos esett el Bahmutnál


Jevgenyij Prigozsin a megszállt ukrajnai Szoledar környékén 2023. május 1-jén
Jevgenyij Prigozsin a megszállt ukrajnai Szoledar környékén 2023. május 1-jén

A katonai magáncég alapítójának tájékoztatása éles ellentétben áll a hivatalos moszkvai adatokkal a veszteségekről.

Jevgenyij Prigozsin arról számolt be, hogy több mint húszezer emberük vesztette életét a csaknem tíz hónapon át ostromlott kelet-ukrajnai városnál, köztük az orosz börtönökben tavaly toborzott ötvenezer zsoldos mintegy húsz százaléka.

Ez éles ellentétben áll azzal a hivatalos orosz kormányzati adatközléssel, miszerint mindössze nagyjából hatezer katona esett el eddig a háború során.

Az 1979 és 1989 között zajló afganisztáni háború tizenötezer áldozatot követelt a Szovjetunió részéről.

Ukrajna nem közölt számokat katonai veszteségeiről.

Kicsoda a „Putyin séfjeként” is emlegetett Jevgenyij Prigozsin?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:15 0:00

A Wagner vezetője kedd esti interjújában rámutatott, hogy az ukrán haderő jelentősen megerősödött a nyugati katonai támogatásnak köszönhetően.

A nyolcvanas években rablás és csalás miatt tizenkét év börtönbüntetésre ítélt üzletember lehetségesnek nevezte, hogy a készülő ukrán ellenoffenzíva során kiszorítják az orosz katonákat Ukrajna déli és keleti részéről, illetve akár a még 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigetről is.

„Borúlátó forgatókönyv: az ukránok rakétákat kapnak, kiképzik erőiket, és természetesen folytatni fogják az offenzívát, megpróbálnak ellentámadást indítani (…) Megtámadják a Krímet, megpróbálják a krími hidat felrobbantani, elvágni az ellátási vonalainkat. Kemény háborúra kell készülnünk” – mondta a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarcha, illetve elismerte, hogy az orosz hadsereg az invázió kezdete óta civilekkel is végzett, amit a Kreml élesen és következetesen tagad.

A gyakran Putyin séfjének nevezett vállalkozó már korábban is több olyan hangzatos kijelentést tett, amelyekből később vissza kellett táncolnia.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG