Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A WHO szerint az Euro 2020 miatt jobban terjed Európában a Covid–19


A magyar válogatott játékosai a szurkolókkal együtt ünnepelnek a magyar–francia Eb-meccs után 2021. június 19-én a Puskás Ferenc Stadionban
A magyar válogatott játékosai a szurkolókkal együtt ünnepelnek a magyar–francia Eb-meccs után 2021. június 19-én a Puskás Ferenc Stadionban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 1-jén közölte, hogy az Euro 2020 miatt a meccseknek otthont adó városok stadionjaiban, bárjaiban és kocsmáiban összegyűlő tömeg jelentősen hozzájárul a koronavírus-fertőzések mostani növekedéséhez Európában.

A WHO szerint az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések számának tízhetes csökkenése a régióban véget ért, és ha az emberek – köztük a futballrajongók – tovább lazítanak, immár elkerülhetetlenné válik egy újabb fertőzési hullám.

Az egészségügyi szervezet úgy véli, hogy az újonnan diagnosztizált esetek számának múlt heti tízszázalékos növekedésének egyik oka, hogy az Euro 2020 befogadó városaiban nagy tömegekben keveredtek egymással az emberek, illetve közrejátszott az is, hogy enyhítették az utazások feltételeit és a járványügyi korlátozásokat is.

Nem csak a stadionokban történnek fertőzések

„A stadionokon túlra kell tekintenünk” – mondta újságíróknak Catherine Smallwood, a WHO sürgősségi főtisztje.

„Meg kell vizsgálnunk, hogy az emberek hogyan jutnak el oda; zsúfolt buszokon utaznak? És amikor elhagyják a stadiont, zsúfolt bárokba és kocsmákba mennek meccset nézni? Mert ezek azok az apró, de folyamatos események, amelyek leginkább segítik a vírus terjedését” – mondta Smallwood.

A német belügyminiszter, Horst Seehofer „teljesen felelőtlennek” nevezte az UEFA európai labdarúgó-testület döntését, amely értelmében tömegek részvételét engedélyezték az Euro 2020-on.

Az UEFA a Reutersnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a fogadó helyszíneken alkalmazott enyhítések „teljes mértékben összhangban vannak az illetékes helyi közegészségügyi hatóságok által előírt szabályokkal”.

Kétezer fertőzött skót szurkoló is részt vett az Eb-meccseken

A Covid–19-esetek száma újra növekszik, mivel az eredeti vírusnál sokkal gyorsabban fertőző delta-variáns rohamosan terjed Európában.

A skót hatóságok június 30-án bejelentették, hogy közel kétezer Covid–19-fertőzőtt, Skóciában élő szurkoló vett részt az Euro 2020 meccsein, többek között a június 18-án Londonban megrendezett Anglia elleni csoportmérkőzésen.

A fertőzések növekedése aggodalomra ad okot, és ha az emberek nem oltatják be magukat, ősztől újabb fertőzési hullám várható.

„Az őszi hullámtól való félelem továbbra is fennáll, de most úgy tűnik, hogy ez korábban fog eljönni” – mondta Smallwood.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG