Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Zarától az Apple-en át a Jaguar Land Roverig - világmárkák kivonulása Oroszországból


Megrohanták a vásárlók a kazanyi IKEA-t az utolsó nyitva lévő napjain, a kép március 3-án készült.
Megrohanták a vásárlók a kazanyi IKEA-t az utolsó nyitva lévő napjain, a kép március 3-án készült.

Amikor 30 éve megérkezett Moszkvába a Coca-Cola és a McDonald's, új korszak kezdetét érezték az oroszok. Végre nem csak másodkézből juthattak Levi's farmerekhez vagy más, korábban elérhetetlen márkákhoz. Most azonban egy ideig újra nélkülözniük kell őket.

A divatipar világcégei egymás után zárják be összes üzletüket Oroszországban: a H&M, a Nike és a Burberry után most a Zara, a Pull & Bear, a Massimo Dutti, a Bershka, a Stradivarius, az Oysho, a Zara Home és az Uterqüe döntött így. A Zara tulajdonosa, az Inditex azon töri a fejét, hogyan támogassa a lezárás idején 9 ezer oroszországi alkalmazottját,írja a BBC.

Közben a Samsung, amely az okostelefonok piacát vezeti Oroszországban a Xiaomi és az Apple előtt, felfüggeszti a szállításokat a "jelenlegi geopolitikai történések" miatt. Hogy az üzletei nyitva maradnak-e, egyelőre nem világos. Az Apple már korábban úgy döntött, hogy visszatartja minden termékét az orosz piacról és korlátozza az Apple Pay és az Apple Maps szolgáltatásait is. Boltjai bezártak.

A Paypal sem érhető már el Oroszországban, az online fizetés nagyágyúja elítélte Oroszország "erőszakos katonai agresszióját" Ukrajna ellen.

Ezek csak a legutóbbi reakciók az ukrajnai háborúra vagy az annak nyomán fellépett szálítási bizonytalanságokra. A BBC összeszedte, hogy melyik iparágban mely cégek fordítottak hátat Oroszországnak.

Az olaj- és gázbizniszben a BP azonnal nyomás alá került, amikor a konfliktus kitört. A cég nagy részesedéssel rendelkezik a Rosznyefty orosz energiaipari óriásban, de napokon belül bejelentette műveletei leválasztását. Rövidesen követte őt a Shell, az ExxonMobil és az Equinor, mind visszavágták hatalmas oroszországi befektetéseiket. A Total Energies sem finanszíroz oroszországi projekteket, de egyelőre megtartja ottani befektetéseit.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője fogadja Moszkvában Ben van Beurdent, a Royal Dutch Shell vezérigazgatóját 2017. június 21-én.
Alekszej Miller, a Gazprom vezetője fogadja Moszkvában Ben van Beurdent, a Royal Dutch Shell vezérigazgatóját 2017. június 21-én.

Ami a szórakoztatóipart illeti: az oroszországi filmrajongók nem láthatják a Warner Bros új kasszasikerét, a Batmant, miután a cég felfüggesztette az új filmek bemutatását az országban. Csatlakozott hozzá a Disney, lemondta összes új produkciója oroszországi forgalmazását, köztük a Pixar-animáció, a Pirula Panda bemutatását is. A Sony ugyancsak visszavonta a Marvel-adaptáció Morbius premierjét. Felfüggesztette oroszországi működését a Netflix is, szintén az ukrajnai humaitárius helyzetre hivatkozva.

A svéd bútoróriás, az Ikea szintén leállt Oroszországban, mind a 17 üzletében. Ugyanakkor anyacége, a Mega nyitva tartja a bevárlóközpontjait.

Az autógyártók közül a Jaguar Land Rover (JLR), a General Motors, az Aston Martin és a Rolls-Royce nem szállít most Oroszországba, és az építőipari gépeket gyártó JCB is szünetelteti ott minden tevékenységét. Néhány autógyártónak, például a Volkswagennek és a BMW-nek pedig le kellett állítania a gyártást egyes európai gyáraiban az Ukrajnában gyártott alkatrészek hiánya miatt.

XS
SM
MD
LG