Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Döntött az AB, jogszerű az egészségügyiek kötelező védőoltása


A tiszavasvári idősotthon egyik dolgozóját oltják be Covid-19 ellen 2021. január 28-án.
A tiszavasvári idősotthon egyik dolgozóját oltják be Covid-19 ellen 2021. január 28-án.

Az Alkotmánybíróság soron kívül bírálta el az egészségügyben dolgozók kötelező beoltása elleni panaszokat, és arra jutott, hogy ez az előírás szükséges és arányos. A kifogások pont arra irányultak, hogy szerintük a rendelkezéssel túlzóan korlátozzák az alapjogaikat.

A kormány még a nyáron döntött úgy, hogy az egészségügyi dolgozók számára lényegében kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást.

Az intézkedés indoklása szerint az egészségügyben dolgozók fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek és forrásai lehetnek a vírus közösségi terjedésének, ezért oltásukra saját egészségük és a betegek egészségének védelme érdekében is szükség van.

A döntést a többek közt a Magyar Orvosi Kamara is támogatta. A Társaság a Szabadságjogokért pedig jogszerűnek tartotta.

Több tucat panasz érkezett azonban az Alkotmánybírósághoz (AB) ez ügyben. Az ő álláspontjuk szerint viszont ez a szabály sérti az emberi méltósághoz való jogot, az egészséget, biztonságot és méltóságot tiszteletben tartó munkafeltételekhez való jogot, valamint a testi és lelki egészséghez való alapjogot.

Az AB soron kívül tárgyalta ezeket a beadványokat, és december 3-án pedig mindet elutasította.

Az bíróság a többi közt a WHO-ra hivatkozva úgy ítélte meg, hogy az egészségügyi dolgozóknál ez a lépés egy járvány során szükséges és arányos. Itt olvashatja a teljes határozatot.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG