Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Abortuszon átesett nőket szégyenítettek meg nyilvánosan Olaszországban


 A római Prima Porta temető, 2016. november 2.
A római Prima Porta temető, 2016. november 2.

Hatalmas indulatokat vált ki az a temető Olaszországban, amelyet abortuszellenes aktivisták létesíthettek, hogy elvetett magzatoknak állítsanak síremlékeket. Egy orvos szervezet szerint az emlékhely súlyosan sérti a betegjogokat, hiszen a fejfákon az abortuszon átesett nők nevét is feltüntetik.

A közelmúltban több száz fehér keresztet helyeztek el a római Prima Porta katolikus temetőben. A síremlékeket abortuszellenes aktivisták egy-egy meg nem született magzatnak állították. Többeket felháborított, hogy a keresztekre felírták az abortuszon átesett nők nevét is, sokszor a tudtuk nélkül. A Politico.eu cikke idézi az egyik érintett, Marta Loi Facebook-posztját, aki mint írta, megdöbbent azon, hogy valakik a tudta nélkül rendeztek egy temetést, és az engedélye nélkül felírták a nevét egy fejfára. Kifogásolta azt is, hogy keresztet állítottak a magzat sírjára, annak ellenére, hogy ő maga nem keresztény.

Nem ez az egyetlen ilyen temető

Egy 1990-ben elfogadott törvény szerint, ha valaki elveteti a magzatát, 24 órán belül gondoskodnia kell az eltemetéséről, ellenkező esetben az abortuszt végző kórházra hárul az elszállítás és temetés kötelessége. A törvény bevezetése óta több kórháznál is jelentkeztek katolikus szervezetek azzal, hogy „átvállalják” ezt a terhet. A római temető esete azt mutatja, hogy a szervezetek hozzájutottak az anyák személyes adataihoz is, amiket ez esetben ilyen célra használtak fel.

A cikk szerint abortuszellenes szervezetek Olaszország-szerte több hasonló temetőt hoztak létre a Katolikus Egyház támogatásával, bár arra addig nem volt példa, hogy az abortuszon átesett nők neveit is közzétegyék.

Orvosi titkot sértettek

Silvana Agatone, az abortuszt is végző orvosokat tömörítő LAIGA egyesület vezetője szerint ezek a temetések súlyosan sértik az orvosi titoktartás szabályait és a páciensek magánélethez való jogait. Mint mondta, sok nő a rokonainak és barátainak sem beszél az abortuszáról. Szerinte ilyen temetkezések emiatt a nők megszégyenítéséről, megbüntetéséről szólnak, sőt, fenyegetésként értelmezhetők: „egy sírra írják fel a nevüket, ez arra utal, hogy halált érdemelnek” – mondta.

A parcella miatt tiltakozott az olasz parlament egyik képviselője, Monica Cirinnà is: „minden nőnek, aki abortuszon esik át, joga van eldönteni, hogy eltemessék-e a magzatot, és ha igen, milyen szertartás szerint. Ezek mélyen személyes ügy, amibe senki másnak nem lehet beleszólása”. Cirinnà szerint az eset aggasztó példája mutatja a nők jogait érő támadásoknak, annak, hogy sokan megkérdőjelezik a nők önrendelkezését a testük felett.

A római Prima Porta temető, 2016. november 2.
A római Prima Porta temető, 2016. november 2.

A Katolikus Egyház befolyása miatt sok orvos nem mer abortuszt végrehajtani

Olaszországban a nőknek 1978 óta van joguk dönteni arról, hogy megszakítják-e a terhességüket. Konzervatív politikusok ezt azonban a kezdetektől fogva nem fogadták el, és az utóbbi években egyre hangosabban követelik az abortusz teljes betiltását. Hasonló állásponton van a Katolikus Egyház is, amelynek szervezetei komoly befolyással bírnak politikai és egészségügyi intézmények felett. Emiatt a nők nagyon sokszor nehezebben tudnak élni az abortuszhoz való jogukkal.

A jelenlegi olasz törvények alapján az orvosoknak joga van hozzá, hogy lelkiismereti okokból megtagadják az abortusz elvégzését, (elsősorban az egyház befolyása miatt) azonban ez a jog egyre inkább kényszerré kezd válni, sok orvos akkor is megtagadja a beavatkozást, ha azt nem véli elfogadhatatlannak, tart viszont a támadásoktól vagy munkája elvesztésétől. Emiatt az abortuszt kérő nők lehetőségei egyre szűkülnek: országszerte a nőgyógyász szakképzettséggel rendelkező orvosok 69 százaléka tagadja meg a terhesség megszakítását, a déli tartományokban pedig 80 százalék az arány.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium szerint az, hogy egyre több orvos megtagadja az abortuszt, nem jelent problémát, hiszen eközben az abortuszt kérők száma is egyre kevesebb. Elisa Ercoli, a Prima Porta temetőben kipellengérezett nőket is képviselő Differenza Donna nevű szervezet elnöke szerint viszont ennek részben épp az az oka, hogy az abortuszt kérő nőkkel megalázóan bánnak a kórházakban, nem foglalkoznak felük akkor sem, ha panaszaik vannak. Emiatt, mondja Ercoli, sokan nem is mernek orvoshoz fordulni.

A római Prima Porta temető, 2016. november 2.
A római Prima Porta temető, 2016. november 2.

Nem tudni, ki állította a fejfákat

Ehhez hozzájárulhat az is, hogy 1990 óta országos gyakorlattá vált az elvetetett magzatok nyilvános temetése. Az egyik legnagyobb, ezzel foglalkozó szervezet, a 3000 tagú Difendere la vita con Maria saját elmondása szerint 200 000 ilyen temetést szervezett meg. A nagy felháborodást kiváltó római eset kapcsán a szervezet vezetője azt mondta, Rómában nem végeznek tevékenységét, és nem teszik közzé az abortuszon átesett nők neveit, „nem akarnak keresztes hadjáratot indítani” az abortusz ellen.

Egyelőre nem tudni biztosan, milyen szervezet felelős a római nők adatainak nyilvánosságra hozásáért: a Guardian cikke szerint az esetben érintett egyik római abortuszklinika szóvivője azt mondta, csak az Ama nevű, a római temetőket üzemeltető köztulajdonú céggel álltak kapcsolatban, nekik adták át az elvetetett magzatokat. Az Ama szintén tagadta, hogy ők írták volna ki a fejfákra a nők neveit, azt ugyanakkor a kórház beismerte, hogy az üzemeltetőnek átadják az abortuszon átesett nők neveit is, de elmondásuk szerint csak „adminisztrációs okokból”.

XS
SM
MD
LG