Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Abszolút bűnös vagyok”: a háborúellenes orosz aktivista készül „a hadsereg lejáratásáért” indított perére


„Tényleg azt akartam, hogy az emberekben kétségek ébredjenek, hogy részt kell-e venni ebben a testvérgyilkos háborúban, nem tagadom a szándékaimat” – mondja Alekszej Szemjonov orosz háborúellenes aktivista
„Tényleg azt akartam, hogy az emberekben kétségek ébredjenek, hogy részt kell-e venni ebben a testvérgyilkos háborúban, nem tagadom a szándékaimat” – mondja Alekszej Szemjonov orosz háborúellenes aktivista

Alekszej Szemjonov orosz háborúellenes aktivista visszautasította a kirendelt ügyvédet perében, amely azért indult, mert a vád szerint lejáratta az orosz hadsereget. Azt mondja, hogy „totálisan bűnös” – az általa törvénysértőnek nevezett törvény alapján.

2022 szeptemberében, alig néhány nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök országos mozgósítást jelentett be az ukrajnai háború közepette, az 55 éves Alekszej Szemjonov elment az Oroszország északi Komi Köztársaságában fekvő, Izsma nevű faluban található helyi kultúrházba.

Az épület volt a gyülekezőhelye a faluból a Putyin háborújára mozgósított első negyven férfinak. Szemjonov egy megtöltött szemeteszsákot hagyott a lépcsőn, amelyre a ZOO szót írta ukrán nemzeti színekkel. A szöveggel az orosz háborús gépezet és támogatói által használt Z szimbólumot akarta kigúnyolni.

A gyermekorvosi képzettségű környezetvédelmi aktivista most akár három év börtönbüntetésre is számíthat azzal a váddal, hogy az akcióval „lejáratta az orosz fegyveres erőket”. A kérdéses feliratú zsákot a közösségi médiában is közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy „Izsma üdvözölni készül a 200-as szállítmányt” – utalva a harcban elesettekre használt orosz kódra.

Szemjonov egy szemeteszsákot hagyott a művelődési ház lépcsőjén, amelyre ukrán nemzeti színekkel a ZOO szót írták, amely az orosz háborús gépezet és támogatói által használt Z jelet gúnyolja ki
Szemjonov egy szemeteszsákot hagyott a művelődési ház lépcsőjén, amelyre ukrán nemzeti színekkel a ZOO szót írták, amely az orosz háborús gépezet és támogatói által használt Z jelet gúnyolja ki

Még nem tűzték ki Szemjonov tárgyalásának időpontját a kerületi bíróságon, de elmondása szerint már visszautasította a támogatói által felajánlott ügyvédet, és hozzátette, hogy egyetért a nyomozók következtetéseivel tettének „motivációiról és módszereiről”.

„Az egyedüli dolog az, hogy azt a törvényt, amely miatt vádat emelnek ellenem, törvénytelennek és igazságtalannak tartom – mondta a Szabad Európa orosz szolgálata regionális híradójának, a North.Realitiesnek. – Tehát vádat emelnek ellenem. Abszolút bűnös vagyok ennek az abszurd törvénynek a értelmében.”

Szemjonov, akit a tekintélyes orosz emberi jogi csoport, a Memorial már politikai fogolynak nyilvánított, ama több száz orosz közé tartozik, akiket háborúellenes álláspontjuk miatt vád alá helyeztek. Egy sor büntetőjogi jogszabályt alkalmaznak ellenük, beleértve az újonnan bevezetett törvényeket, amelyek kriminalizálják azt, amit az orosz hatóságok lejáratásnak vagy a hadseregről szóló hamis információk terjesztésének tekintenek.

Szemjonov a Szabad Európának elmondta: azt remélte, hogy üzenetet tud küldeni Oroszország ukrajnai inváziójáról, amely eljut a falu lakóihoz, akik szerinte többnyire támogatják Putyin háborúját.

„Tényleg azt akartam elérni, hogy izsmai lakosaink kételkedni kezdjenek abban, hogy tényleg részt kell-e venni ebben a testvérgyilkos háborúban, nem tagadom a szándékomat” – mondta.

„Putyint ki fogják végezni”

Szemjonov azt mondja, hogy Putyinnal való szembehelyezkedése személyes és szakmai ellentéteket is kiváltott az életében, többek között az édesanyjával és nemrég az általa indított helyi újrahasznosító központtal, amely állandó jövedelmet biztosított számára.

Azt mondja, hogy az újrahasznosító központban dolgozó partnerei nem voltak hajlandók együtt dolgozni vele háborúellenes aktivizmusa miatt. Miután Putyin mozgósításának bojkottjára szólított fel és büntetőeljárás indult ellene, partnerei átvették az üzletet, hogy „ne járassák le az egész újrahasznosító központot a háborúpárti lakosok körében”.

Miután Putyin 2022 februárjában megindította Ukrajna teljes körű invázióját, Szemjonovot kétszer is letartóztatták és pénzbírságra ítélték, miután bűnösnek találták az orosz fegyveres erők lejáratásában. A harmincezer rubeles (367 dolláros) bírságot nemcsak azért nem volt hajlandó kifizetni, mert nem volt pénze, hanem azért sem, mert nem akart „egy bűnös háborút finanszírozni” – mondta a Szabad Európának.

Szemjonovot őrizetbe veszik az Állami Duma 2011-es ülésszaka előtt tervezett tüntetésén
Szemjonovot őrizetbe veszik az Állami Duma 2011-es ülésszaka előtt tervezett tüntetésén

2022. szeptember 28-án letartóztatták, miután megzavart egy rendezvényt ugyanabban a művelődési házban, ahonnan napokkal korábban a falu embereit mozgósításra küldték. Azt mondta, azt kiabálta: „Putyint ki fogják végezni, amiért testvérháborúba küldte a falubelieket.”

Szemjonovot gyorsan bíróság elé állították és öt napra ítélték, mert nem fizette meg a lejáratás vádja miatt korábban kiszabott pénzbírságot, majd újabb váddal sújtották, amely akár három év börtönnel is büntethető.

„Tegyél úgy, mintha halott lennél”

Szemjonov azt mondja, hogy felfüggesztett büntetést remél büntetőügyében, mivel beismerte a lejáratás vádját egy olyan törvény alapján, amely a jogvédők szerint a Kreml ukrajnai háborújával szembeni ellenzék elfojtását célozza.

A Szabad Európának elmondta, hogy nem szándékozik elhagyni Oroszországot, mondván, hogy máshol nem tudna munkát találni, és hogy felesége nem hajlandó elhagyni az országot.

Szemjonov három olyan korú fiú édesapja, akiket mozgósíthatnak és akik közül az egyiket már megbüntették, mert részt vett egy háborúellenes tüntetésen, és el akarja hagyni Oroszországot.

Szemjonov szerint fiai megpróbálnak „a hálózaton kívül” élni, hogy elkerüljék a mozgósítást, taxival bujkálnak a behívókorú férfiak felkutatására irányuló időszakos razziák elől.

„Azt mondom nekik: nem kell sehova mennetek. Ha erőszakkal mozgósítanak, tegyetek úgy, mintha meghaltatok volna – mondta Szemjonov. – A kormánynak nincs szüksége halottakra.”

Szöveg: Szasa Averina és Carl Schreckcs.
XS
SM
MD
LG