Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Telex: A lélegeztetőgépes bizniszből ismerős vállalkozó kaszálhat az Ácsra tervezett kínai katódgyár kapcsán


Az ácsi polgármester által Facebookon megosztott egyik látványterv a településre tervezett kínai üzemről
Az ácsi polgármester által Facebookon megosztott egyik látványterv a településre tervezett kínai üzemről

A nem használt állami lélegeztetőgépek feltűnően drága raktározása és az V. kerületi ingatlanmutyik kapcsán is ismert Schimicsek Tibor résztulajdona az a terület Ácsnál, ahová a nagy kínai katódgyárat tervezik építeni. A kukoricával bevetett terület egy friss kormányrendelettel ipari innovációs területté vált.

Ipari innovációs területté vált egy kukoricaföld Ács mellett egy június 1-jei kormányrendelet folytán. A terület értéke jelentősen nőtt, hiszen így többek között harmincméteres épületeket, egy egész gyárat fel lehet oda húzni, és már ipari tevékenységre is alkalmassá vált – írja a Telex.

Június végén az is kiderült, hogy a kínai Huayou-csoport cége, a Bamo Technology Hungary Kft. szeretne 520 milliárd forintból katódgyárat építeni épp oda. A szerződést június második felében már meg is kötötték.

A szabályozással hirtelen nagyon értékessé tett terület – amely egyébként korábban mezőgazdasági területnek volt minősítve – nagyobbik része egy székesfehérvári vállalkozóé.

A terület másik része korábban is gazdasági terület minősítésű volt, de gyárat azért nem lehetett volna építeni oda. Ezt 2018-ban szerezte meg Schimicsek Tibor vállalkozó.

Schimicsek onnan lehet ismerős, hogy amikor 2020-ban az állam több ezer, később soha nem használt lélegeztetőgépet vásárolt, először a Teva gyógyszergyár gödöllői telephelyén tárolták, de a Teva még azon a nyáron el kívánta adni az egész raktárkomplexumot Schimicsek cégének, amely később továbbadta egy másik vállalatnak.

Az állam nagyon sokat fizetett a felesleges gépek tárolásáért, eleinte havi 22,5 millió forintot, később csaknem havi kilencvenmillió forintot. Az nem derült ki egyértelműen, hogy ebből mennyi jutott Schimicsekhez.

Schimicsek Tibor emellett a Rogán Antal alatti, megkérdőjelezhető V. kerületi ingatlanügyek egy szereplője is volt. A 2010-es években több értékes, korábban önkormányzati tulajdonban álló irodát szerzett meg bőven áron alul.

A telekre tervezett gyár az akkumulátorgyártásban használt katódokat fog előállítani, viszont a helyiek jelentősebb ellenállásával is meg kell küzdeniük, akik többek között azt sérelmezik, hogy nincs beleszólásuk abba, hogy egy potenciálisan veszélyes és jelentős környezetterheléssel járó üzem létesül-e a közelükben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG