Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vezető professzorok és korábbi diplomaták a magyar demokráciát védenék


Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök Washingtonban 2019. május 13-án
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök Washingtonban 2019. május 13-án

Francis Fukuyama, Timothy Garton Ash, Kati Marton, egy volt európai NATO-főparancsnok és egy korábbi ENSZ emberi jogi főbiztos is tagja annak az új szervezetnek, amelynek célja, hogy az „autokraták és diktátorok szövetségével” szemben küzdjön, a demokrácia védelmében. Kezdetben Magyarországra mint csatatérállamra összpontosítanak.

Az Action for Democracy nevű új civil szervezet célja, hogy az elmúlt években egyre erősebbé váló „autokraták és diktátorok szövetségével” szemben ellensúlyt képezzenek a demokrácia védelmében. A szervezet csütörtöki indulásáról az Axios számolt be.

A szervezet tanácsadó testületének elnöke Kati Marton író, és tagja többek között Francis Fukuyama, a Stanford Egyetem politikatudósa, Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem történészprofesszora, Timothy Snyder, a Yale Egyetem történészprofesszora, Anne Applebaum újságíró, Zeid Ra’ad Al Husszein, az ENSZ korábbi emberi jogi főbiztosa és Wesley Clark, a NATO volt európai főparancsnoka.

Honlapja szerint az Action For Democracy támogatja a pártoktól független, választói részvételre buzdító kampányokat, a demokráciával kapcsolatos oktatási programokat, és általában véve erősíteni kívánja a demokratikus részvételt, a korrupció elleni küzdelmet. „A gyűlölet, a félelem és a kirekesztés elleni küzdelem érdekében támogatással segítjük a civil társadalmat és a független médiát.”

Korányi Dávid, a szervezet ügyvezetője nyilatkozott az Axiosnak. (Korányi korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki tanácsadója, majd államtitkára volt, jelenleg Karácsony Gergely főpolgármesternek is ad tanácsokat.) A szervezet ügyvezetője „a kleptokrata autokraták plakátfiújának” nevezte Orbánt, és hangsúlyozta, hogy ez nem csak Magyarországról szól. Korányi szerint szembe kell szállni azzal a rendszerszintű kockázattal, amely abból ered, hogy más vezetők Orbán nacionalista-populista modelljét utánozva aláássák a demokráciát.

Az Axios azt írja, hogy Orbánt támogatja Donald Trump volt amerikai elnök, és hogy jobboldali populisták az Egyesült Államokban úgy tekintenek Orbán illiberális demokráciájára, mint máshová exportálandó modellre. A lap emlékeztet arra, hogy Budapesten rendezik az amerikai konzervatívok Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű konferenciáját, ahová sajtóhírek szerint Trumpot is meghívták. Az Action for Democracy Vlagyimir Putyint is Orbán támogatói közé sorolja.

„A tét nagy, és Magyarország sorsának globális kihatásai lesznek – áll az Action for Democracy közleményében. – Az, hogy Magyarország idén áprilisban merre megy tovább, hatással lesz arra, hogy Európa és végső soron az Egyesült Államok merre halad.” A szervezet a későbbiekben nem csak Magyarországgal kíván foglalkozni, kampányokat szerveznek majd az októberi brazil és a 2023-as lengyel választások köré is.

Mivel korábban Szijjártó Péter külügyminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is arról beszélt, hogy az áprilisi választásokba beavatkozhatnak külföldről, megkérdeztük az illetékes minisztériumokat, hogy a választásokba való beavatkozásnak tartják-e az Action for Democracy létrejöttét. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A szervezet tanácsadó testületének névsora:

  • Kati Marton (elnök)
  • Anne Applebaum, a The Atlantic munkatársa
  • Zeid Ra’ad Al Husszein, az ENSZ korábbi emberi jogi főbiztosa
  • Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem európai történelemprofesszora
  • Timothy Snyder, a Yale Egyetem történészprofesszora
  • Dr. Francis Fukuyama, a Stanford Egyetem Ford Dorsey nemzetközi politikával foglalkozó mesterképzésének igazgatója
  • Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete, Kalifornia jelenlegi alkormányzója
  • Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem európai tanulmányok professzora
  • Wesley Clark, a NATO európai erőinek egykori főparancsnoka
  • Dr. Evelyn Farkas, az amerikai védelmi minisztérium korábbi Oroszországért, Ukrajnáért és Eurázsiáért felelős helyettes védelmi miniszterhelyettese
  • Robert Boorstin, Bill Clinton amerikai elnök korábbi nemzetbiztonsági beszédírója
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG