Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Adminisztrációs hiba történt, mégis megvan a mohácsi kincs


A felbecsülhetetlen értékű mohácsi éremlelet minden darabja megvan. A múzeum szerint adminisztrációs hiba történt (képünk illusztráció)
A felbecsülhetetlen értékű mohácsi éremlelet minden darabja megvan. A múzeum szerint adminisztrációs hiba történt (képünk illusztráció)

Újraszámolta a Janus Pannonius Múzeum a mohácsi éremleletet, és darabra mindet meg is találták – mondta el Bertók Gábor, a múzeum igazgatója a Szabad Európának, miután cikkünk miatt belső vizsgálatot indított. A vizsgálat kiderítette: adminisztrációs hiba történt, vagyis hibázott az a numizmata, aki évekkel ezelőtt publikációjában azt írta, hogy a két éremlelet több mint hatvan százaléka hiányzik. A múzeum az 1969-ben megtalált leletegyüttes minden darabját leltárba veszi év végéig, és azt tervezik, jövőre kiállítják a mohácsi kincset, amelyet még az 1526-os csata miatt áshattak el.

Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy még évekkel ezelőtt Nagy Balázs régész-numizmata kölcsönkérte a pécsi Janus Pannonius Múzeumtól a felbecsülhetetlen értékű mohácsi éremleletet. A szakember a lelet egy részét feldolgozta, majd 2015-ben publikációjában azt írta: az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik ’69-es megtalálása óta.

„Az éremanyag revíziójára 2011-ben került sor, ennek kapcsán megállapításra került, hogy az I. számú pénzlelet 9038 ezüstdénárt, míg a II. számú 22.735 dénárt tartalmaz” írta Nagy Balázs.

Miután a Szabad Európának feltűnt az 1969-ben megtalált leletegyüttes és 2015-ös publikáció számai közötti óriási különbség, kérdéseinkkel megkerestük a Janus Pannonius Múzeum igazgatóját Bertók Gábort, aki belső vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, hol a hiba.

„Amikor megkeresett minket azzal, hogy Nagy Balázs publikációja szerint sokkal kevesebb érme van, mint eredetileg, akkor szembesültem vele először, hogy valami probléma lehet. Utána kellett járnom a dolognak, ezért is rendeltem el vizsgálatot. Elkezdtük nyomozni az összes akkori adatot és levelezést egészen 1969-ig, mert azt szerettem volna, hogy alaposan nézzünk ennek utána. De szép lassan kirajzolódott, hogy ez egy adminisztratív hiba. Nagy Balázs sem tudta jól a számokat, de a publikációja a numizmatikai szakma előtt is futott, és ott sem tette senki szóvá a hibát”

– magyarázta lapunknak Bertók Gábor, aki azt is elmondta: adminisztratív hiba történt.

A mohácsi éremlelet
Ötvenhárom évvel ezelőtt egy mohácsi útépítés során két éremlelet került elő a Kálvin közben nyolcvan centiméter mélyről. Az érméket egy szürke és egy vörös korsóban rejtették el, vélhetően az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata miatt. Szakemberek szerint a két lelet felbecsülhetetlen értékű és páratlan. A leletet az azóta elhunyt Kiss Attila régész tárta fel 1969-ben, aki akkoriban a pécsi Janus Pannonius Múzeumban (JPM) dolgozott. A vörös korsóban talált leletről akkor azt írta: tisztított állapotban 10,28 kg súlyú, 19.488 darab ezüstdénár volt. A szürke korsóban találtakat így dokumentálta: 13,62 kg súlyú és 25.997 darab ezüstdénár.

A Janus Pannonius Múzeum belső vizsgálatában a múzeum munkatársai és a feldolgozást végző numizmata újraszámolta a kincslelet idáig leltározatlan részét is.

„Most már itt van az egész kincs. Korábban Nagy Balázs egy részét elvitte, feldolgozta, majd visszahozta, és újabb adagot elvitt. Ránézésre nehéz volt megmondani, hogy darabra ez mennyi, mert mindegyik be van csomagolva kis tasakokba. De most konkrétan megszámolták az összeset. Eltartott egy ideig, de most már nemcsak hogy visszakerült hozzánk a mohácsi éremlelet, hanem végre leltár is készült róla”

– mondta a Janus Pannonius Múzeum igazgatója.

Az egyes érmék századgramm pontosságú lemérését is magában foglaló elemzés év végére várható befejezése után a Janus Pannonius Múzeum a teljes mohácsi leletről nemcsak átfogó tudományos képpel, hanem darabra lebontva is pontos információval rendelkezik majd. A múzeum azt tervezi, hogy 2023-ban kiállítja a mohácsi éremkincset.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG