Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Adócsalással vádolják az orosz bloggereket a háborús költségvetési hiány közepette


A 41 éves orosz blogger, Jelena Blinovszkaja a legnépszerűbb motivációs előadók közé tartozik Oroszországban, évente több millió dollárt keres
A 41 éves orosz blogger, Jelena Blinovszkaja a legnépszerűbb motivációs előadók közé tartozik Oroszországban, évente több millió dollárt keres

Oroszország három vezető bloggert vádolt meg adócsalással, és állítólag többtucatnyi más szerző ellen is nyomoz. Minderre az állami költségvetés zsugorodása és az Ukrajna elleni háború közepette kerül sor, amikor a Kreml elfojtja az egyéni hangokat.

Jelena Blinovszkaja orosz blogger április 26-án a moszkvai VTB Arénában állt pódiumra, hogy arra bátorítsa egy üzleti fórum több ezer vállalkozó résztvevőjét, hogy az álmaikat és ne a pénzt hajszolják, ha anyagilag sikeresek akarnak lenni.

„Ha csak pénzt akarnak keresni, az soha nem fog működni” – mondta a rózsaszín kosztümbe és magas sarkú cipőbe öltözött Blinovszkaja a tömegnek, megosztva velük, hogy évekkel ezelőtt az volt a vágya, hogy egy éjszakánként háromszázezer rubeles (3800 dolláros) párizsi szállodai szobában töltsön egy éjszakát, és hogy mindez hogyan segítette a siker felé.

A 41 éves, négygyermekes anya Oroszország legnépszerűbb motivációs előadói közé tartozik, évente több millió dollárt keres a négyhetes, Álmok maratonja című tanfolyamával, televíziós műsorával és fellépéseivel.

Gazdagsága és hírneve – amelyet hivalkodva mutat be közösségi oldalain – nemcsak a nyomdokaiba lépni vágyó oroszok millióinak figyelmét keltette fel, hanem az orosz adóhatóságokét is.

Egy nappal a VTB Arénában tartott előadása után Blinovszkaja épp a belarusz határon próbált átjutni, amikor a rendőrség őrizetbe vette több mint kilencszázmillió rubel (11,3 millió dollár) adócsalás gyanújával.

Március óta ő legalább a harmadik népszerű orosz blogger, akit adócsalással vádolnak, a hírek szerint többtucatnyi további internetes személyiség ellen folyik nyomozás.

Miután az orosz hatóságok évekig szemet hunytak a nagy követőtáborral rendelkező bloggerek növekvő vagyona felett, most talán azért veszik célba őket, mert további bevételek után kutatnak, hogy betömjék az állami költségvetésben tátongó egyre nagyobb lyukat.

Blinovszkaja épp a belarusz határt próbálta átlépni, amikor a rendőrség őrizetbe vette több mint kilencszázmillió rubel (11,3 millió dollár) adócsalás gyanújával
Blinovszkaja épp a belarusz határt próbálta átlépni, amikor a rendőrség őrizetbe vette több mint kilencszázmillió rubel (11,3 millió dollár) adócsalás gyanújával

Az orosz hatóságok „most, hogy költségvetési hiánnyal küzdenek, minden lehetőséget megragadnak, hogy pénzt szedjenek ki a társadalomból. Először jönnek a gazdagok” – mondta a Szabad Európának Maria Snegovaya, a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának elemzője.

Oroszország költségvetési hiánya idén felduzzadt, mivel az energiaárak csökkennek, a vállalati profitok zsugorodnak, a háborús kiadások pedig nőnek. A kormány adóemelést fontolgat a hiány pótlására, ez azonban tovább ronthatja az amúgy is küszködő gazdaság állapotát.

A pénzbevételen túl a prominens bloggerek üldözése jelzés lehet Vlagyimir Putyin elnök kormánya részéről, hogy a gazdag és híres oroszoknak ki kell venniük a részüket az ország harcából, amelyet a Kreml nem Ukrajna elleni agresszív háborúnak, hanem a Nyugattal vívott egzisztenciális csatának állít be.

Amellett, hogy a gazdag bloggerek állítólag nem fizették be az adót egy olyan időszakban, amikor sok orosz szenved Ukrajna 2022. februári, provokálatlan lerohanásának gazdasági következményeitől, a hatóságok már az azóta az országból elmenekülő állampolgárokat is célpontnak tekinthetik.

A parlament olyan jogszabályon dolgozik, amely 13 százalékról több mint kétszeresére, harminc százalékra emelné a külföldön dolgozó oroszok jövedelemadójának mértékét. A teljes körű invázió óta több százezren hagyták el Oroszországot, köztük több mint háromszázezren azután, hogy Putyin tavaly szeptemberben bejelentette a nagyszabású katonai behívást.

„Egyre kevesebb a milliárddolláros cég”

Blinovszkaja aközé a több száz orosz blogger közé tartozik, akik évente több mint egymillió dollárt keresnek áruk és szolgáltatások eladásából vagy hirdetésekből.

A motivációs előadók mellett többek között ételekről, fitneszről, utazásról és divatról blogolnak.

A világ számos bloggerének pénzügyi fellendülést hoztak a Covid–19-lezárások, mivel az otthon rekedt emberek több időt töltöttek a közösségi média böngészésével.

A bloggerek gyakran fitogtatják vagyonukat a közösségi médiában, hogy demonstrálják a sikerüket, ami kulcsfontosságú a több követő bevonzásához, de ellentmondásos lehet olyan gazdasági válság idején, mint amilyet Oroszország jelenleg tapasztal.

Szakértők szerint kialakulása óta pénzügyileg átláthatatlan a bloggerek ágazata, és ez alól Oroszország sem kivétel.

Az olyan orosz bloggereket, mint Blinovszkaja, azzal vádolják, hogy több cég között osztják el bevételeiket, hogy egy bizonyos küszöbérték alatt maradjon, így alacsonyabb adókulcs alapján adózzon.

Oroszországban a 188 millió rubel (2,4 millió dollár) alatti éves bevétellel rendelkező vállalkozók régiótól függően egy százaléktól hat százalékig terjedő adót fizetnek. Akik ennél többet keresnek, azokat sokkal magasabb adókulcs terheli.

Oroszország évekig szemet hunyt a jól ismert rendszer felett, de most úgy tűnik, változtatni akar ezen, mivel az ukrajnai háború és a nyugati szankciók megterhelik a gazdaságot, amely tavaly 2,1 százalékkal zsugorodott, és idén aligha tud növekedést elérni.

Alekszej Fedjarov adóügyekre szakosodott moszkvai ügyvéd a Current Time-nak elmondta, hogy az orosz hatóságok korábban apróságnak tekintették az egymilliárd rubel alatti adócsalási ügyeket.

Most jelentősként kezelik a két-háromszázmillió rubeles (2,5-3,8 millió dolláros) adóelkerülési ügyeket is – mondta.

„A háború előtt volt kitől beszedni az adókat. Most az üzleti élet összezsugorodott, egyre kevesebb a milliárdos cég” – mondta.

A nyugati szankciók az orosz gazdaság számos ágazatát sújtották, köztük az autógyártást és az utazási ipart.

Szigorú figyelmeztetés

Az orosz bloggerek elleni fellépésről szóló szóbeszéd márciusban indult be az interneten, miután adócsalással vádolták meg az ország két legnagyobb Instagram-sztárját.

Valerija Csekalinát, aki több mint tízmillió Instagram-követőjének posztol arról, hogyan kell egészséges életmódot folytatni, márciusban férjével, Artyom Csekalinnal együtt azzal vádolták, hogy nem fizettek be háromszázmillió rubelnyi adót.

A hatóságok befagyasztották a vagyonukat, és ideiglenesen eltiltották Csekalinát az internet használatától.

Alekszandra Mitrosinát, aki arra tanítja az embereket, hogyan népszerűsítsék vállalkozásukat vagy adjanak el termékeket a közösségi médiában, napokkal később 120 millió rubel (1,5 millió dollár) adóelmaradással vádolták meg.

Mitrosina sokkal inkább aktivista volt, mint néhány más népszerű blogger. Az Instagramon támogatását fejezte ki Alekszej Navalnij iránt, miután 2021 januárjában letartóztatták. Mitrosina szerint az orosz hatóságok megpróbálták megölni Navalnijt, de nem sikerült, ezért ürügyet kerestek arra, hogy lecsukják.

A blogger az ukrajnai inváziót követően Dubajba menekült, és a háború elleni tiltakozásának adott hangot – amiért Oroszországban most börtönbüntetés jár. Azt mondta, attól tart, hogy politikai álláspontja miatt letartóztatják, ha visszatér.

Alekszandra Mitrosina
Alekszandra Mitrosina

Blinovszkaja, Csekalina és Mitrosina aktívan használja az Instagramot, amelyet tavaly betiltottak Oroszországban, mivel a Kreml cenzúrázni próbálta a háborúval kapcsolatos információkat. A tilalmat oroszok milliói rendszeresen játsszák ki virtuális magánhálózat (VPN) használatával (de a tiltás kezdetén sok blogger és influenszer könnyes szemekkel búcsúzott követőitől).

Alekszej Karabajev moszkvai ügyvéd a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos kormánylapnak márciusban, Csekalina letartóztatását követően adott interjújában azt mondta: a nagy visszhangot kiváltó ügy célja, hogy „arra ösztönözze a bloggereket, hogy hozzák ki a pénzüket az árnyékból”, és fizessék be az adót.

Elmondta, hogy a kormány várhatóan még ebben az évben új törvényt fogad el, amelynek célja a bloggerek jobb szabályozása és megadóztatása.

Csepp a tengerben

Oroszország legalább harminc másik, a közösségi médiában több mint egymillió követővel rendelkező blogger ellen folytat nyomozást lehetséges adócsalás miatt – jelentette a Mash nevű Telegram-csatorna április 29-én.

Az orosz média május 2-án arról számolt be, hogy az adóhatóság zárolta Okszana Szamojlova blogger két cégének bankszámláit.

A lépések némi pénzügyi bevételt hoznak a költségvetés számára. Blinovszkaja állítólag elismerte bűnösségét és elkezdte befizetni adótartozását. Mitrosina az orosz médiának elmondta, hogy kifizette adóhátralékát.

A bloggerek adója azonban aligha mérsékli az orosz költségvetési hiányt. Oroszország deficitje 2023 első három hónapjában 2,4 billió rubel (29,22 milliárd dollár) volt.

Szöveg: Todd Prince, a Current Time tudósítója Olga Beshej anyaga alapján.
XS
SM
MD
LG