Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Adósok börtöne – A borsodi falu, ahol a gyerekek ellógott óráiért a szabadságukkal fizetnek a szüleik


Egy borsodi faluban már évek óta azért járnak a szülők a börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. Tavaly szeptemberig Magyarországon több mint 3600 esetben összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt. De ennek az összegnek csupán a 40 százalékát fizették be, ami azt jelenti: hogy a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük. Egy nap a rácsok mögött 5 ezer forintot ér, miközben a magyar adófizetőknek 15.048 forintba kerül egy fogvatartott őrzése és ellátása naponta a börtönökben.

Báthory Róbert annak járt utána a Szabadon újabb epizódjában, hogy miért és hogyan kerülnek a legszegényebbek a legkönnyebben a magyar börtönökbe.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG