Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Afganisztán: betiltják a 39-es számot tartalmazó rendszámtáblákat


Kabuli rendőr irányítja a forgalmat 2015. augusztus elsején.
Kabuli rendőr irányítja a forgalmat 2015. augusztus elsején.

Az afgán közlekedési hatóságok visszavonják azokat a rendszámtáblákat, amelyeken szerepel a 39-es, mert ez a szám a prostitúcióval és egy hírhedt kerítővel köthető össze.

Amrullah Saleh az afgán közlekedési hatóság alelnöke szerint még a héten rendeletet hoznak az ügyben, hogy végre megszüntessék ezt, a közlekedési tisztviselők számára csábító megvesztegetési forrást.

„A 39-es számot kivonjuk a közlekedési forgalomból. Az emberek állítólag 300 dollárt is képesek megvesztegetésként fizetni, csak azért, hogy elkerüljék a számot"

– írta Saleh egy Facebook-bejegyzésében.

Egy kerítőhöz köthető a 39-es szám

Már senki nem tudja pontosan, hogy honnan erednek a 39-es számmal kapcsolatos ellenérzések, de állítólag az ország nyugati részén fekvő Herat városában élő hírhedt kerítőnek a rendszámtáblája tartalmazta a számot.

Jelenleg, ha valakinek az autóján felfedezhető ez a szám, akkor fennáll a veszélye, hogy összekötik az alvilági szexiparral. A téma tabunak számít a hithű muzulmán nemzet életében.

Aki új autót vesz, az inkább a kenőpénzt fizet, csak hogy a leendő rendszáma ne legyenek rajta a kétes számjegyek.

"A forgalmi osztályon megkérdezik, hogy szeretnéd-e a 39-es számot vagy sem. Ha nem kéred, akkor kenőpénzt kell fizetned"

– mondta Hakim, a főváros egyik autókereskedője.

Szégyen, ha a 39-es szerepel a rendszámon, a telefonszámban vagy a címben

A férfi szerint senki sem vásárol használt autót ezzel a számmal, mert az szégyen lenne.

„Tavaly két autót kellett majdnem féláron eladnom, mert 39-es volt a rendszámukban" - mondta Hakim az AFP-nek.

A helyzet az országban odáig fajult, hogy már nem csak azokat gúnyolják ki, akiknek az autóján, hanem azokat is, akiknek például a telefonszámában vagy címében megtalálható a „szégyenletes” 39-es.

Készült az AFP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG