Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb 308 milliós amerikai segélyt kap a katasztrófával szembenéző Afganisztán


Afgán családok német segéllyel Kabulban 2021. december 6-án
Afgán családok német segéllyel Kabulban 2021. december 6-án

A Fehér Ház 308 millió dolláros kiegészítő humanitárius segélyt jelentett be Afganisztánnak. Azért ajánl újabb segítséget, mert az ország humanitárius válság felé rohan a tálib hatalomátvétel ötödik hónapjában.

Emily Horne, a Fehér Ház szóvivője keddi nyilatkozatában kijelentette, hogy az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének új segélyeit független humanitárius szervezeteken keresztül folyósítják, és arra fordítják, hogy menedéket, egészségügyi ellátást, téliesítési támogatást, sürgősségi élelmiszersegélyt, vizet, higiéniai szolgáltatásokat biztosítsanak.

Az ország régóta gondokkal küszködő gazdasága a tálibok hatalomátvétele óta örvénybe került. Afganisztán előző kormányánál a költségvetés közel nyolcvan százaléka a nemzetközi közösségtől származott. Ebből a most elvont pénzből finanszírozták a kórházakat, iskolákat, gyárakat és minisztériumokat.

Az ilyen alapvető szükségletek iránti keresletet tovább fokozta a Covid–19-járvány, valamint az egészségügyi ellátás hiánya, az aszály és az alultápláltság.

Az USAID felszólította a tálibokat, hogy engedjék „az összes segélymunkást, különösen a nőket (…) függetlenül és biztonságosan dolgozni”, amikor a humanitárius csoportok segíteni igyekeznek a szenvedőkön.

„Az Egyesült Államok továbbra is sürgeti a tálibokat, hogy biztosítsák a humanitárius segélyek akadálytalan bejutását, a biztonságos körülményeket a segélymunkásoknak, a független segítségnyújtást minden kiszolgáltatott embernek és a szabad mozgást a segélymunkásoknak nemtől függetlenül” – áll az ügynökség közleményében.

Az afgánok több mint a fele éhezik vagy nem jut elég élelemhez

Az új segély több mint 780 millió dollárra növeli az Afganisztánnak nyújtott amerikai humanitárius segítségnyújtást a húsz éve tartó háború kaotikus augusztusi befejezése óta. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint Afganisztán 38 millió lakosának 22 százaléka él az éhínség közelében, további 36 százalék pedig heveny élelmezési bizonytalansággal néz szembe.

Ezenfelül a Fehér Ház ígéretet tett arra, hogy további egymillió Covid–19-vakcinát küld Afganisztánnak a COVAX révén, amely az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezése a vakcinákhoz való hozzáférés javítására. Az új adagokkal együtt az Egyesült Államok 4,3 millió vakcinát küld majd a világjárvány kezelésével küszködő Afganisztánnak.

Mióta a tálibok augusztus közepén magukhoz ragadták a hatalmat, az Afganisztánnak nyújtott nemzetközi pénzügyi támogatást felfüggesztették, és az ország külföldön, főként az Egyesült Államokban őrzött vagyonából több milliárd dollárt befagyasztottak.

Az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség döntése, hogy nem ismeri el a tálib kormányt, amely az iszlám törvények szigorú értelmezésével irányította Afganisztánt, amikor 1996 és 2001 között hatalmon volt, kihívást jelent a nyugati hatalmaknak, hogyan nyújtsanak elegendő segítséget anélkül, hogy legitimálnák a tálibokat vagy közvetlenül az ő kezükbe adnák a pénzt.

A finanszírozás hiánya a szegénység növekedéséhez vezetett, a segélyszervezetek fenyegető humanitárius katasztrófára figyelmeztetnek. Az állami alkalmazottak – az orvosoktól a tanárokig és a közigazgatási köztisztviselőkig – hónapok óta nem kapnak fizetést. A bankok eközben korlátozták, hogy a számlatulajdonosok mennyi pénzt vehetnek fel.

A tálibok felszólították a nemzetközi közösséget, hogy szabadítsanak fel pénzeszközöket és segítsenek elhárítani a humanitárius katasztrófát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG