Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Afrikába indul egy gabonahajó Ukrajnából, kezdődik a bepakolás


Ukrán gabonát szállító konvoj hagyja el Odessza kikötőjét 2022. augusztus 8-án
Ukrán gabonát szállító konvoj hagyja el Odessza kikötőjét 2022. augusztus 8-án

Remény és kétségbeesés között pénteken felerősödtek a várakozások, hogy az ENSZ első gabonaszállító hajója hamarosan útra kelhet Ukrajnából Afrikába. Közben újabb orosz lövedékek csapódtak be az ország keleti részén.

A lassan fél éve folyó háború az egekbe emelte az élelmiszerárakat, és a szegényebb országoknak egyre fogy a reményük arra, hogy Európa kenyereskosárából szerezzék be az utánpótlást. Pénteken azonban az Európai Tanács elnöke, Charles Michel bejelentette, hogy indulni készül a Világélelmezési Program első szállítmánya Afrikába.

Elmondta, hogy a hajót egy ukrán kikötőben rakják meg, és Etiópiába indul. Szerinte „az összes érintett szereplő együttműködése kulcsfontosságú”, hogy elkerüljük az élelmiszerhiányt és az éhezést szerte a világon. Egy ilyen akció nagy lépés lenne a február 24-i ukrajnai orosz invázió által okozott élelmiszerválság szempontjából.

Huszonháromezer tonna gabona Etiópiába

A Brave Commander nevű hajó több mint huszonháromezer tonna gabonát venne a fedélzetére és exportálna Etiópiába.

Miközben ukrán és nyugati tisztviselők többször is beszéltek az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből érkező gabonaszállítmányok döntő szerepéről a globális élelmiszerválság megfékezésében, a kikötőket elsőként elhagyó tucatnyi hajóból sok Törökországba és Nyugat-Európába tartott. Egyes elemzők szerint azért, mert fel kell szabadítani a szűkös rakodóhelyeket, és vélhetően azok a hajók kaptak elsőbbséget, amelyek a leghosszabb ideje rekedtek a kikötőkben.

Kelet-Ukrajnában nem csitulnak a harcok

Ha az ilyen hírek fel is csillantják a reményt a legkomorabb helyzetben, a szakadatlan harcok ellensúlyozzák ezt Kelet-Ukrajnában, ahol a háború a 170. napjába lépett. Tizenegy rakétatalálat érte éjjel a Donyec-medencében lévő Kramatorszk városát. Hét ember meghalt, további tizennégy pedig megsebesült a térségben, ahol továbbra sincs gáz, folyóvíz és áram.

„A terület lakosságának háromnegyedét már evakuálták, mert az orosz hadsereg szüntelen lövöldözése nem hagy választási lehetőséget a civileknek – vagy a sérüléseikbe halnak bele, vagy éhen pusztulnak és megfagynak télen” – mondta Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója az ukrán televíziónak.

A világ továbbra is aggódik a nukleáris katasztrófa veszélye miatt Kelet-Ukrajnában, ahol ágyúval lövik azt a területet, ahol Európa legnagyobb atomerőműve található.

Az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai létesítmény közelében éjjel is folytatódott a lövöldözés. Az orosz erők több mint negyven rakétát lőttek ki Marhanetsz városára, amely az erőművel szemben fekszik a Dnyeper folyó túloldalán. A legutóbbi támadásokban hárman megsebesültek, köztük egy 12 éves fiú. A szomszédos Nikopol várost is ágyúzták – mondta Valentyin Reznicsenko, a dnyipropetrovszki terület kormányzója.

Nemzetközi szakértők mennének a zaporizzsjai atomerőműbe

Az ENSZ nukleáris főnöke csütörtök este arra figyelmeztetett, hogy az atomerőműben folyó „nagyon riasztó” katonai tevékenység veszélyes következményekkel járhat.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója sürgette a támadásokért egymást hibáztató Oroszországot és Ukrajnát, hogy haladéktalanul engedjék a nukleáris szakértőknek a károk felmérését, valamint a biztonsági helyzet értékelését a kiterjedt atomkomplexumban, ahol a szituáció „nagyon gyorsan romlott”.

Külön kiemelte a múlt pénteki zaporizzsjai lövöldözést és robbanásokat, amelyek miatt le kellett állítani az elektromos transzformátort és a két tartalék transzformátort, és ezért az atomreaktorok egyikét is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG