Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Afrikai papok töltik be a hiányt az amerikai katolikus egyházban


Athanasius Chidi Abanulo
Athanasius Chidi Abanulo

Az Egyesült Államokban is problémát okoz a paphiány a katolikus egyház számára, ezért több amerikai plébániára Afrikából érkeztek papok. Az amerikai életbe való beilleszkedésük során az újonnan érkezett papok számára mindennapos, hogy kulturális sokkal szembesülnek.

Hét percnél tovább alig érdemes prédikálni a többnyire fehér és nyugdíjas hívek számára, akik a Wedowee kisvárosban található Immaculata Conception katolikus templom angol nyelvű miséjére járnak – mondta az Associated Pressnek Athanasius Chidi Abanulo nigériai születésű pap, aki egyike az Egyesült Államokban szolgáló számos afrikai papnak. „Ha ezen túlmegyünk, elveszítjük az emberek figyelmét.”

Ahogy egyik amerikai állomáshelyről a másikra költözik, Abanulo megtanulta, hogyan igazítsa szolgálatát az általa szolgált közösség kultúrájához, miközben hazája kultúráját is beépíti a misék menetébe. Abanulo egy másik, spanyol nyelvű misére készülve már azt mondta, ott akár ennek négyszerese is lehet a tanítási idő. „Minél többet prédikálsz, annál jobb nekik – mondta. Hozzátette: – A nigériai emberek áldottabbak a mise alatt, mint az amerikaiak. Szeretnek énekelni, szeretnek táncolni. A liturgia akár két órán át is tarthat. Nem aggódnak emiatt.”

Egyre nehezebb papot találni

Az Egyesült Államokban eltöltött 18 éve alatt Abanulo különböző kápláni és plébánosi szerepeket töltött be országszerte, és ezzel nincs egyedül afrikai születésű papként. Mivel egyre kevesebb amerikai születésű férfi és nő kerül a szemináriumokba és kolostorokba, az amerikai egyházmegyék és katolikus intézmények a nemzetközi toborzás felé fordultak, hogy betöltsék a megüresedett állásokat.

„A birminghami egyházmegye, ahol Abanulo két plébániát vezet, kiterjesztette a papok keresését olyan helyekre, ahol a hívek száma egyre nő, mint Nigéria és Kamerun” – mondta Steven Raica birminghami püspök. Az Afrikából származó papok létfontosságúak abban a michigani egyházmegyében is, ahol Raica korábban szolgált.

3500 plébánia maradt üresen

Afrikában nő a világon a leggyorsabban a katolikus hívek száma. A szemináriumok meglehetősen tele vannak – mondta Thomas Gaunt tiszteletes, a Georgetown Egyetem Alkalmazott Apostoli Kutatóközpontjának igazgatója, amely a katolikus egyházzal kapcsolatos kutatásokat végez. Más a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a katolikus egyháznak jelentős akadályokkal kell szembenéznie a hazai papság toborzásában, miután a templomok látogatottsága évtizedek óta csökken, részben a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrányok káros hatásai miatt.

„A hetvenes évektől kezdve sokkal kisebb számban lépnek be a szemináriumokba vagy kolostorokba szerte az országban – mondta Gaunt. – Azok, akik az ötvenes és hatvanas években léptek be, ma már idősek, így a számokat a halandóság határozza meg.”

A georgetowni központ adatai szerint 1970 és 2020 között hatvan százalékkal csökkent a papok száma az Egyesült Államokban. Ennek következtében több mint 3500 plébánia maradt állandó pap nélkül. A katolikus nők és házas férfiak továbbra sem választhatják a papságot; az érvek, miszerint e tilalmak feloldása enyhítené a paphiányt, nem nyerték el a hit legfelsőbb vezetőinek tetszését.

Sokkolta, hogy Amerikában hamvasztják a halottakat a katolikusok

Abanulót 1990-ben Nigériában szentelték pappá, és 2003-ban érkezett az Egyesült Államokba, miután Csádban dolgozott. Első amerikai megbízatása a kaliforniai Oakland egyházmegyében volt segédpapként, ahol szolgálata a gyorsan növekvő nigériai katolikus közösségre összpontosított. Azóta kórházi káplán és plébános volt a Tennessee állambeli Nashville-ben, valamint az Alabamai Egyetemen.

Az amerikai életbe való beilleszkedésük során az újonnan érkezett papokat sokszor meglepik a kulturális különbségek. A nigériai Christiana Onyewuche nővér számára, aki Bostonban kórházi nővérként végzi a haldoklók utolsó kenetét, a hamvasztás szokása volt sokkoló. Emlékszik, hogy azt gondolta: „Tényleg? Hogy égethetnek el valakit? El sem tudom képzelni.”

Onyewuche szerint az afrikai papok kommunikációs kihívásokkal is küszködnek, sokszor nehezen értetik meg magukat a hívekkel. Emiatt sok egyházmegye kínál képzést az akcentus enyhítésére, mondta. Abanulo, aki részt vett az oaklandi képzésen, és azt mondja, hogy segített neki lelassítani a beszédét és javítani a kiejtésén.

Abanulo, aki 2020-ban költözött Alabamába, bevallja, hogy kezdetben aggódott legújabb kiküldetése miatt, ami azt jelentette, hogy egyetemi káplánként betöltött kényelmes szerepét két vidéki plébániára cserélte, tartva attól, hogy rasszista előítéletet tapasztal majd. Elmondása szerint azonban kellemesen csalódott, az elmúlt egy évben csak szíves fogadtatást kapott.

XS
SM
MD
LG