Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Agyevő amőba került a csapvízbe Texasban


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

Mintegy 27 ezer embert arra figyelmeztettek Texasban, hogy semmire se használjanak csapvizet, miután kiderült, hogy a napokban elhunyt 6 éves gyermek halálát naegleria fowleri amőba okozta. Laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy Lake Jackson város vízkészlete fertőzött.

A texasi Lake Jackson település lakóit arra figyelmeztették, hogy ne használják a csapvizet, mert a tárolók vizének laboratóriumi ellenőrzésekor agyevő amőbákat találtak. A naegleria fowleri által okozott fertőzés a fejlett országokban igen ritka, az Egyesült Államokban 2009 és 2018 között csak 34 fertőzést regisztráltak. Idén azután rendelték el a texasi város vízkészletének ellenőrzését, hogy egy 6 éves gyerek agyhártyagyulladást kapott, és meghalt.

Természetes, meleg vizű tavakban fordul elő

Az agyevő amőba rendszerint természetes, meleg édes vizű tavakban, folyókban, természetes termálvízben, valamint a talajban fordul elő, sós vízben viszont elpusztul. Bár a fertőzések viszonylag ritkák, maga az egysejtű a világ minden meleg éghajlatú táján előfordul a természetes édesvizekben.

Ivóvízbe akkor kerülhet, ha azt nem tisztítják meg megfelelően klórral. A fertőzött víz megivása nem okoz fertőzést. Az amőba emberről emberre sem tud terjedni, ha azonban a szennyezett vízzel együtt az orron át kerül be a szervezetbe halálos betegséget, úgynevezett amőbás meningoecephalitist (PAM) okoz. A fertőzés különösen azokat veszélyezteti, akiknek gyengébb az immunrendszere: gyerekeket, időseket és krónikus betegséggel élőket.

A betegség kezdeti tünetek közé tartozhat a fejfájás, láz, hányinger vagy hányás, majd pár nap múlva nyaki merevség, zavartság, egyensúlyvesztés, rohamok és hallucinációk jelentkezhetnek. A fertőzés rövidesen az agyszövet pusztulásához vezet, és rendszerint egy héten belül halált okoz. Az Egyesült Államokban 1962 és 2018 között naegleria fowleri fertőzéssel diagnosztizált 145 betegből csak 4 fő maradt életben.

Magyarországon évtizedek óta nem volt ilyen fertőzés

Magyarországon az elmúlt két évtizedben egyszer sem jegyeztek fel ilyen típusú amőbafertőzést. Az Európai országok közül legutóbb Olaszországban, 2003-ban halt meg naegleria fowleri fertőzésben egy 9 éves kisfiú, miután egy szennyezett vizű tóban úszott.

A texasi fertőzés után 9 település lakóit figyelmeztették a hatóságok, hogy semmire ne használjanak csapvizet a wc-öblítésen kívül. Szombaton a figyelmeztetést a legtöbb érintett városra vonatkozóan feloldották, de Lake Jacksonban, az áldozat lakóhelyén továbbra is érvényben van, itt mintegy 27 ezren maradtak biztonságos csapvíz nélkül. Egyelőre nem tudni, mennyi ideig tart majd a vízkészlet fertőtlenítése.

XS
SM
MD
LG