Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fegyverlobbi elleni kiállásról beszélt Joe Biden a texasi iskolai lövöldözés után


Síró nő öleli a lányát a lövöldözés helyszínén Texasban 2022. május 25-én
Síró nő öleli a lányát a lövöldözés helyszínén Texasban 2022. május 25-én

Az egyesült államokbeli Uvalde városában szerdán elkövetett iskola lövöldözés áldozatainak nagy többsége hét és tíz év közötti gyermek volt. Tizenkilenc diákkal és két tanárral végzett a 18 éves ámokfutó, az iskola egykori diákja.

A San Antoniótól mintegy 130 kilométerre, a mexikói határ közelében található településen lévő Robb Általános Iskolában történt a vérengzés. Az elkövető az iskola korábbi tanulója, a 18 éves Salvador Ramos volt, akivel a helyszínre érkező kommandósok végeztek.

A hivatalos tájékoztatásban nem volt szó a lehetséges indítékról, annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a fiatalembernek nem voltak bűntársai.

A lövöldözésben tizenkilenc, hét és tíz év közötti diák, illetve két tanár vesztette életét. Rajtuk kívül több mint egytucatnyian megsebesültek, sokakat kórházba szállítottak, s két ember állapota is kritikus.

Roland Gutierrez demokrata párti állami szenátor arról számolt be, hogy a tettes a 18. születésnapján vásárolta a mészárlásnál használt fegyvert.

Az elmúlt tíz év legsúlyosabb iskolai lövöldözése az USA-ban

Texasban hosszú ideje még az Egyesült Államokon belül is kirívóan laza fegyvertartási szabályok voltak érvényben, de az államot 2015 óta vezető Greg Abbott republikánus kormányzó alatt ezeket még tovább enyhítették.

Ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő általános iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban azóta, hogy 2012-ben a Connecticut állambeli Sandy Hookban egy fegyveres húsz diákot és hat dolgozót gyilkolt meg. A mostani eset volt Texas történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, miután négy évvel ezelőtt tíz embert ölt meg egy támadó egy houstoni oktatási intézményben.

Kiállni a fegyverlobbi ellen

Joe Biden amerikai elnök ázsiai körútjáról hazafelé tartva értesült a történtekről. Később felszólította az embereket, hogy imádkozzanak az áldozatokért, valamint álljanak ki a fegyverlobbi ellen és a szigorítások mellett. "Az Isten szerelmére, mikor tesszük meg azt, amit mindannyian tudjuk, hogy meg kell tennünk?" – tette fel a kérdést.

"Egy gyermek elvesztése olyan, mintha kitépnék a lelked egy darabját" – mondta Biden, aki korábban egy fiát és egy lányát is elvesztette.

Hasonlóan nyilatkozott Kamala Harris amerikai alelnök is, aki a részvétnyilvánítás mellett hangsúlyozta: „bátornak kell lennünk, s lépéseket kell tennünk, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő”.

Szerdai általános audienciáján Ferenc pápa mély együttérzését fejezte ki, és megígérte, hogy imáiba foglalja az áldozatokat. Továbbá leszögezte: ideje fellépni annak érdekében, hogy ne történhessenek többé hasonló tragédiák.

Uvalde lakosságának több mint 80 százaléka spanyolajkú, a mexikói határ mindössze 110 kilométerre található. A mexikói kormány azonnal felajánlotta a segítségét az áldozatok családjának és az amerikai hatóságoknak.

Készült a BBC tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG