Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ahol a turizmusra építették az ország gazdaságát, ott óriásit estek vissza


Hattyúk élvezik az üress strandot Berlinben, 2021. május 25-én.
Hattyúk élvezik az üress strandot Berlinben, 2021. május 25-én.

Több mint négybillió dollárt veszíthetett a világgazdaság tavaly és idén a turizmus leállása miatt a járvány alatt, áll az ENSZ legfrissebb jelentésében. Súlyosbítja ezt, hogy a fejletlenebb országok gyakran jobban építenek a turizmusra​, így arányosan nagyobb veszteséget szenvedtek. Ráadásul náluk később is indulhat be, mert az oltási program lassabban halad.

Tavaly 2,4 billió dollárt (azaz 2,4 ezer milliárd dollárt, ami forintban 708 ezer milliárd) bukott a világgazdaság azon, hogy sokáig lényegében leállt a turizmus, írja az ENSZ új jelentése.

Idénre 1,7–2,4 billió dolláros veszteséget tippelnek, attól függően, hogyan indul be a nyári turistaszezon.

A szegényebbeknek most is jobban fájhat

Ez különösen azokat a fejlődő országokat érinti igazán, ahol a gazdaság eddig jelentős részben a turizmusra épült. Ráadásul a fejlett országokban van, ahol már hatvanszázalékos átoltottság körül járnak, míg a szegényebbek néhol az egy százalékot sem érik el.

Ez a turizmus szempontjából is fontos: jobb átoltottsággal előbb fognak visszatérni a turisták, versenyelőnybe kerül ilyen szempontból az USA, az Egyesült Királyság, Németország vagy mondjuk Izrael. Globálisan 2023-ra várják, hogy a turizmus visszatér a járvány előtti szintre.

Törökország példája
Törökországban a GDP öt százalékát adja a nemzetközi turizmus, külföldi turistákból viszont több mint kétharmadával kevesebb jött 2020-ban mint előző évben. Ezt olyan kapcsolódó iparágak is megérezték, mint az élelmiszeripar, a közlekedési vagy a telekommunikációs iparágak. Összességében kilencszázalékos GDP-visszaesést okozott önmagában a turisztika csökkenése az országban, amit az állami mentőprogramok csak részben tudtak kezelni.


A turizmus jellemzője még, hogy döntően képzetlen embereket foglalkoztatnak az iparágban, különösen sok képzetlenebb nőt. Az ő elbocsátásuk azt is jelenti, hogy várhatóan nehezebben fognak értelmes munkát találni, mint az adott ország átlagos munkanélkülijei.

A leállás legnagyobb vesztesei régiós szinten Északkelet-Ázsia, Délnyugat-Ázsia és Óceánia. Nem csoda, hogy sok szegény ország addig próbálta beengedni a turistákat, ameddig csak lehetett.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG