Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Engem HIV-pozitívként halálra bocsátottak a Mária utcában, ennek 17 éve"


"Te is tűzd ki ma a piros szalagot! AIDS világnap van, a járványak távolról sincs vége" - üzeni közösségi oldalán Bereczky Tamás
"Te is tűzd ki ma a piros szalagot! AIDS világnap van, a járványak távolról sincs vége" - üzeni közösségi oldalán Bereczky Tamás

A kétségbeesésről, az elmúlt 17 év változásairól, az élet- és karrierkilátásokról, a családi, társadalmi hozzáállásról, a felvilágosításról és annak hiányáról beszélgettünk az AIDS elleni küzdelem világnapján Bereczky Tamással, aki HIV-pozitív, és köszöni, jól van.

Ez egy banális történet - feleli Tamás, amikor arról kérdezzük, hogyan fertőződött meg 17 évvel ezelőtt. "Kapcsolatban éltem, szerelmes voltam, nem vettem észre vagy nem akartam észrevenni az intő jeleket, nem védekeztem" .

Néhány héttel később jelentkezett az a nagyon jellegzetes tünetegyüttes, amely alapján sejteni lehetett, hogy megfertőződött: fejfájás, gyengeség, magas láz, éjszakai izzadás - nátha nélkül. Hetekig nem merte magát teszteltetni, végül egy barátja cipelte el a budapesti Mária utcába.

Engem ott gyakorlatilag már temettek

"Akkoriban a HIV-fertőzés korai szakaszában megbízhatatlanok voltak a teszteredmények, mert az immunrendszer küzd, hullámzóak az értékek, engem pedig éppen akkor teszteltek, amikor nagyon rosszak voltak az adataim. Az eredmények alapján engem a Mária utcában már temettek, a főorvos gyakorlatilag a halálomra bocsátott amikor a kezembe adott egy papírt arról, hogy HIV-fertőzött vagyok" - mondja Tamás, aki hangsúlyozza, hogy ennek 17 éve, és ma már nagyon sok minden megváltozott.

"Nem fogyott el körülöttem a levegő"

Rettenetesen féltem, azt gondoltam, nem sokára meghalok és nagyon sokat sírtam - meséli a férfi, aki házas volt és gyermeke is született mielőtt szembenézett volna valódi identitásával. Azt mondja, azonnal megmondta a családjának, a barátainak, a kedvesének, hogy HIV-pozitív. A lányának akkor még nem, mert kicsi volt, és abban állapodtak meg a családjával, hogy akkor beszél erről a gyermekével, amikor ő erre rákérdez. Elmondta az orvosnak és a pszichológusának is a diagnózist. Azt mondja, nem fogyott el körülötte a levegő, sem a magánéletében, sem a karrierjében. "Én szerencsés voltam, mert szabadúszóként dolgoztam" - mondja a magas rangú politikusok, miniszterek, kormány- és államfők tolmácsaként is dolgozó férfi.

"Engem nem kötött semmiféle vállalati hierarchia, de ismerek olyan HIV-pozitív férfit, aki emiatt elveszítette az állását, egyáltalán nem kapott kezelést vagy nem megfelelő kezelést kapott".

A társadalmi stigmatizálás ma is jellemző Magyarországon, és az egész közép-kelet-európai blokkban. "Úgy jellemezhetném, hogy annak, aki itt lesz HIV-pozitív, ma már nem rosszabbak az életkilátásai, mint tőlünk nyugatabbra, a karrierkilátásai viszont azok."

Ez politikai kérdés, nem orvosi

Feleli a ma már a betegség elleni küzdelem és a felvilágosítás egyik aktivistájaként tevékenykedő férfi arra válaszolva, miért emelkedik mégis a HIV-pozitívok száma. A legnagyobb baj szerinte a felvilágosítás és a prevenciós munka hiánya, ez utóbbi 13-14 éve teljesen hiányzik Magyarországon. Ez pedig elsősorban nem egészségügyi, hanem politikai akarat kérdése, teszi hozzá.

A nyilvántartott HIV-pozitív magyar és külföldi személyek területenkénti megoszlása
A nyilvántartott HIV-pozitív magyar és külföldi személyek területenkénti megoszlása

Nem feltétlenül barátságos, de világszínvonalú - így jellemezte a ma már külföldön élő Tamás az AIDS-betegek és a HIV-pozitívok magyarországi orvosi ellátását. Szerinte minden olyan készítmény, ami a gyógyításukhoz fellelhető, elérhető itthon. A gond inkább néha az egyéb szakorvosi ellátással van, de itt is jók a tapasztalatai, mint mondja, ma már sokkal könnyebb egy sebészt vagy egy fogorvost találni egy HIV-pozitív számára, mint pár évvel ezelőtt volt.

Félni kell, nem megijedni

"A HIV-fertőzés nem halálos ítélet. Gyógyíthatatlan, de karbantartható" - hangsúlyozza Tamás, arra válaszolva, mi a legfontosabb személyes üzenete az AIDS elleni küzdelem világnapján. Megbízhatóak a gyorstesztek, ingyenes és anonim a szűrés. Ez a betegség, még mindig elsősorban szexuális úton terjed, a magyarországi fertőzöttek körében 13-szor annyi a férfi, mint a nő, és többségük homoszexuális.

"Vagyis, aki érintett, különösen az, aki nem tartós kapcsolatban él, félévente menjen el el és teszteltesse magát".

Magyarországon az ÁNTSZ közli a hazai HIV-epidemiológiai adatokat, az utolsó frissítés szerint:

A regisztrált HIV-fertőzöttek nemenkénti megoszlása Magyarországon az ÁNTSZ adatai alapján 2020. június 30-án.
A regisztrált HIV-fertőzöttek nemenkénti megoszlása Magyarországon az ÁNTSZ adatai alapján 2020. június 30-án.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG